Wednesday, May 28, 2014

Szellőztető rendszerek

A jó közérzethez hozzátartozik az is, hogy a levegőben megfelelő mennyiségű oxigén (20-21%) legyen jelen. Ennek eléréséhez átlagosan 30 m3 friss levegőre van szüksége egy embernek óránként. Biztosítani kell tehát az elhasznált levegő elszívását és a friss levegő bevezetését adott légtérbe, mesterséges úton is, ha szükséges. Kiegészülhet a folyamat a levegő megszűrésével és előmelegítésével, illetve hűtésével is. Automatikusan működik a rendszer, a hővisszanyerő berendezés felhasználja az elhasznált levegő hőtartalmát a friss levegő előmelegítésére.

Az ideális szellőzőrendszer csendesen működik, megtisztítja a levegőt és semmiféle mellékszagot nem juttat a légtérbe.
Szellőztetőrendszer típusai

Ventilátor

A régi nyílászárók tömítetlenségéből adódik a túlzott szellőzés egy részben. Másik része a helyileg alkalmazott ventillátorok beépítése, beállítása, mint időszakos szellőztetési mód.

Gravitációs szellőzés

A nyílászárókon át bejutó friss levegőt a konyhán, a fürdőn és a wc-n át vezetik el. A párás levegő innen egy gravitációs szellőző kürtőn át a szél erejét és a kürtőhatást kihasználva jut a szabadba. Ezzel az úttal valósul meg a légcsere az otthonokban. Nincs szükség se elszívó motorra, se energiafelhasználásra.

Folyamatos gépi szellőzés

Folyamatosan szívja el a rendszer a vizes helyiségekből a levegőt egy központi ventillátoron át, melyhez több légelvezető elem is kapcsolódik. A friss levegőt a környező lakószobákon át pótolják.

Folyamatos légellátás és légelvezetés hővisszanyeréssel

Folyamatos gépi ellátással és légelvezetéssel biztosít a rendszer egy hőcserélős gépen át friss levegőt.

No comments:

Post a Comment