Thursday, May 22, 2014

Padlófűtés

A melegvizes fűtésrendszerek egyik legközkedveltebb fajtája a padlófűtés. Előnye, hogy a radiátoros fűtésnél alacsonyabb hőfokon is jobb komfortérzetet ad, esztétikusabb, hiszen nem látunk fűtőtestet, energiatakarékos, mert a rendszerbe vezetett fűtővíz szükséges hőmérséklete kevesebb, mint a fele a radiátoros fűtésnél használtnak, így költséghatékonyabb.
Hasonlítsd össze a mennyezetfűtéssel.
 
Hagyományos padlófűtés.

Hátránya a viszonylag nagy hőtehetetlenség (lassan fűt fel, lassan hül ki. Ennek oka, hogy míg a radiátoros fűtésnél a helyiség levegőjét közvetlenül melegítjük, a padlófűtésnél a fűtéscsövek a szoba bizonyos vastagságú padlóbetonjában vannak elhelyezve, így azt melegítik. Az aljzatbeton átmelegedése, és kihűlése viszonylag sok időt vesz igénybe (felmelegedés kb 3 óra).

Kezdetben a padlófűtés csöveit hagyományos rézcsövekkel oldották meg, mára ezt a technológiát felváltotta az ötrétegű alumíniumbetétes műanyagcső, mely könnyebben szerelhető, jobban ellenáll a korróziónak, vízkő és egyéb lerakódásoknak. Maga a cső méterenkénti ára valamivel magasabb, de egyszerűbb szerelhetősége miatt körülbelül azonos árban van a rézcsöves technológiával.

Padlófűtés beépítési sémája:

1. Szerelőbeton
2. Lépésálló hőszigetelő lap
3. Hőtükör fólia
4. Beton térháló (amihez a csöveket rögzítik)
5. Padlófűtés csőrendszer
6. Aljzatbeton (minimum 6-8 cm)
7. Padlóburkolat (kifejezetten padlófűtéshez ajánlott járólap, parketta, padlószőnyeg)

Elektromos padlófűtés.

A hagyományos vízkeringetéses padlófűtés viszonylag sok helyet és munkát emészt fel, ezzel szemben az elektromos padlófűtés könnyen telepíthető, lényegesen jobb energiafelhasználással bíró megoldás. 1 m2-re 75-150 W közötti teljesítményszükséglet és közel 100%-os energiahasznosítás jellemzi.

Az ellenállásos elven működő fűtőkábelek további előnyei

hálózatról üzemeltethetőek, 
bármikor hosszabbíthatóak, visszabonthatóak
önszabályozós fűtőkábelek
nem kell tartani a vízszivárgástól
magas élettartamúak, 
alacsony a karbantartási igényük
nincsenek kitéve fagyveszélynek

Az termosztáttal, és/vagy programozható kapcsolóórával vezérelhető. Mivel közvetlenül a burkolat alatt van elhelyezve, a fűtés gyorsan, késedelem nélkül reagál az áram alá kapcsolásra.

Forrás: energiapedia.hu

No comments:

Post a Comment