Thursday, March 27, 2014

Mennyezet-fűtés/hűtés - olcsóbb, jobb!

A mennyezetfűtés a nevéből is adódóan a plafonra szerelt fűtésrendszer, ahol a melegítő egység a plafonban van elhelyezve onnan sugároz lefelé.  Talán elsőre meglepően hangzik, hogy ezen fűtési módszer számtalan előnnyel rendelkezik minden más fűtési módszerhez képest, elsősorban 2 téren: a hatékony fűtő hatás és az egyszerű telepíthetőség terén.

A mennyezetfűtés egyik hatalmas előnye, hogy fűtéskorszerűsítésnél, felújításnál a legegyszerűbben felszerelhető rendszer. Meglévő lakásoknál nincs falbontás, aljzatbontás, szétverés! A mennyezetre alulról 5cm vastag szigetelés, majd hő tükörrel ellátott fűtőpanel kerül. A működése során ez sugárzó hőt biztosít, mely az ablakon besütő napsütés érzetét kelti, csak a fényhatás nélkül.

Ebből a tulajdonságból adódik a rendszer első hallásra talán meglepő hatékonysági előnye: a sugárzó hő miatt már 20 fokos levegő esetén is olyan komfortfokozatot érzünk, mint 23 fokos radiátorfűtésnél, így néhány fokkal kevesebb hőmérséklet is elegendő, ami által akár 15-20%-os megtakarítás is elérhető.
A rendszernek további higiéniai előnyei is vannak. Nem keletkezik említésre méltó légmozgás és így a porszemek és más szennyeződések nem kavarognak a levegőben. Maguk a fűtőfelületek nem keltenek légmozgást.

Ráadásul lehetőség van arra is, hogy nyáron a rendszert hűtésre is használjuk.

Hátrány. Ennél a fűtési módnál egy dologra kell figyelni. Sugárzó fűtésként fentről lefele sugározza a meleget, ami átmelegíti a tárgyakat először, majd a tárgyak is melegítik a levegőt. Ez olyan, mint amikor süt a nap - télen. Ugyanis a hősugarak útjában álló tárgyak mintegy leárnyékolják azokat, így az alattuk levő felületek nem melegszenek fel. A szekrényekben is hűvös van és a pára meg lecsapódik a hideg felületekre, mert az olyan.

Hűteni viszont tökéletes. Közel azonos hőmérsékletű hűvös légtömeget eredményez a működése, kiválóan vezérelhető.

No comments:

Post a Comment