A mikrohullámú sütő az emberiség egyik nagy találmánya. Ötletes technikán alapul a működése bizonyos frekvencián gerjesztett radiohullámok által gerjesztett súrlódási hő melegíti az érintett tárgyat.
A második világháborúban egy amerikai hadmérnök végzett kutatást a mikrohullámokkal. Ekkor jött a véletlen, mint számos egyéb találmány esetében is: egy kísérlet során a sugárzott területen volt a szendvicse és a művelet után azt vette észre, hogy az forró. Ez a "felfedezés" volt a kiindulópont a további kutatásokhoz.
Nézzük mit kell tudni a mikrohullámú sütőről és a vele kapcsolatos félelmekről. Tévhitek? Igazak? Kidobjuk? Használjuk? Hol van az igazság? Nézzük a tényeket és a "tényeket".
A második világháborúban egy amerikai hadmérnök végzett kutatást a mikrohullámokkal. Ekkor jött a véletlen, mint számos egyéb találmány esetében is: egy kísérlet során a sugárzott területen volt a szendvicse és a művelet után azt vette észre, hogy az forró. Ez a "felfedezés" volt a kiindulópont a további kutatásokhoz.
Nézzük mit kell tudni a mikrohullámú sütőről és a vele kapcsolatos félelmekről. Tévhitek? Igazak? Kidobjuk? Használjuk? Hol van az igazság? Nézzük a tényeket és a "tényeket".
Mikrohullámú sütő története
Kicsit pontosítva a fenti történet, a mikrohullámok melegítő hatása már a harmincas években ismert volt, sőt 1937-ben a Bell Telephone Laboratories szabadalmat is nyújtott be egy olyan eszközre, amely alacsony frekvenciájú rádióhullámokkal érte el a melegítő hatást.
Később, 1945-ben egy sikeres mérnök-feltaláló, Percy
Spencer egy Raytheon nevű vállalat számára tervezett úgynevezett
magnetronokat – ezek adják a radar „lelkét”. Egyik fejlesztésével
bíbelődve azt tapasztalta, hogy Mr. Goodbar márkájú csokoládéja
megolvadt a zsebében. Később kipróbálta ugyanezt pattogatni való
kukoricával, s a kész nassolnivaló kisvártatva beterítette a szobát. Harmadszorra
nyers tojással kísérletezett, ami bele is robbant a
kísérletet végző technikus arcába.
Mindenesetre a felfedezés beindította a mikrohullámú sütő karrierjét,
melyet 1947 óta gyártanak a Spencer által felfedezett elvek alapján, és
az általa konstruált magnetronnal a belsejében. Csak érdekességképpen:
az első mikrohullámú sütő 1,8 méter magas és 340 kilogramm volt, és
akkoriban csillagászatinak számító 5000 dollárba került.
Mikrohullámú sütő működési elve
Egy ilyen szerkezet lelke, az említett magnetron, nem más, mint egy állandó mágnessel kombinált vákuumcső, amely 122 milliméter hullámhosszú elektromágneses sugárzást gerjeszt. A sütő fém belseje pontosan meghatározott méretekkel rendelkezik, ami pontos méret az állóhullámok kialakulásához szükséges. A készülékben lévő 2 ventilátor közül az egyik a magnetront hűti, a másik a sütőteret szellőzteti.
A mikró zárt, belső terében ebből egy úgynevezett állóhullám alakul
ki – ezért kell az üvegtálcán forgatni az ételt, hogy egyenletesen
kapjon belőle minden oldala. Ez a mikrohullámú sugárzás sűrű forgásra,
rezgésre készteti az ételben található molekulákat, amelyek az egymással
való folyamatos ütközés és súrlódás során hőt fejlesztenek.
A mikrohullámokat az "tárgyban" lévő molekulák (pl. víz, de más folyadékok is) különböző mértékben elnyelik. Az elektromos tér jelenlétében a vízmolekulára olyan erő hat, ami a tér
irányának megfelelő irányba akarja forgatni a molekulát, majd pedig vissza, mivel az elektromos tér iránya igen gyorsan az ellentétes irányba
változik (másodpercenként 2,45 milliárd alkalommal). Ez a frekvencia
forgatja lényegében nagy sebességgel a folyadékmolekulákat oda-vissza. Ahogyan a molekulák mozognak, ütköznek a mozgási energiájuk egy részét
átadják, ami által a tárgy felmelegszik.
A fagyasztott
étel felmelegítése azért is tart hosszabb ideig, mert a vízjég szilárd anyag, a megfagyott vízmolekulák nem mozognak olyan könnyen,
mint a víz folyékony állapotában. Ugyanebből az okból nehezebben
melegszenek fel a kevés vizet tartalmazó ételek.
Mikrohullámú sütő szigetelése
A mikrohullámú sütő egyetlen nagy Faraday-kalitka. Olyan térrész, ahová az elektromos térerő nem hatolhat be. Még az ajtó mögött is ott találunk egy sűrű rácsozatot képező áramvezető réteget, amely nem engedi át a rácsrésnél nagyobb hullámhosszú mikrohullámú sugárzást, miközben a kisebb hullámhosszon terjedő látható fényt igen. Ezért látunk be a mikró belsejébe.
Az efféle szigetelés természetesen sosem százszázalékos, ezért
Faraday ide vagy oda, a hiperérzékeny antennákkal ellátott, jelentős
szolgáltatói térerővel támogatott mobiltelefonok mégis megcsörrenek a
„kalitkában". Amúgy a mobilt is mikrohullámú sugárzás működteti, csak az
nagyobb, méteres hullámhosszú, és kisebb frekvenciájú, ezáltal kisebb
energiájú.
Bár a kiszökő mikrohullámok sugárzása nem olyan erős, a sosem teljes
szigetelés miatt tanácsolják például azt, hogy kisgyermeket lehetőleg ne
rakjunk közvetlenül a mikró ajtajába, tetejére. Nyitott ajtónál se
működtessük, mert fájdalmas égési sérülésekre tehetünk szert.
Más kérdés, hogy ilyen baleset csak hibásan működő készüléknél
fordulhat elő. Egy igazi mikró be sem kapcsol, ha nyitva az ajtaja.
Mikrohullámú sütővel kapcsolatos félelmek
1. Ellenérvek - hangoztatott félelmek
Mikrohullámú sütővel kapcsolatos félelmek
1. Ellenérvek - hangoztatott félelmek
Az ellenzők által legerőteljesebben hangoztatott ellenérv azon alapul, hogy a mikrohullámú sütőben a villámgyors rezgések következtében az ételek
molekulái rövid időn belül degenerálódnak. A degenerált ételtől,
degenerált molekuláktól nem lesz egészséges sejtépítés az ilyen ételeket
fogyasztó ember szervezetében, hanem előbb-utóbb egyre jobban
elhatalmasodó degeneráció indul meg a szervezetében, éppen ott, ahol a
szervezetén belül a leggyengébb az immunrendszer állapota.
Elgondolkodtatónak mondják,
hogy gyermekeink, unokáink mikrohullámú sütővel készített, melegített
ételeken nőnek fel. Sok helyen az egészségügyi intézményekben, idősek
otthonában is mikrózott ételeket tálalnak fel a betegeknek és öregeknek,
akiknek amúgy sem erős az immunrendszerük. Régebben alig volt rákos
beteg gyermek, ma pedig már a kórházakban sajnos vannak gyermekrák
osztályok is. A daganatos betegek száma pedig napról napra növekszik.
A természetben nincs ilyen intenzív mikrohullámú sugárzás, tehát az emberi szervezet szempontjából ez a hatás új. Tudjuk, hogy az élővilágban az ember az, aki legrosszabbul alkalmazkodik az őt érő külső-belső hatásokhoz. Sok-sok generáció kell ahhoz is, hogy megszokjon valamit a genetikai rendszere.
Ellenzők ismertetik a Tér és Idő hasábjain megjelent egy tanulmányt: svájci orvosok nyolc önként jelentkező, makrobiotikusan táplálkozó személyen végezték el a következő kísérletet. A kísérlet során a résztvevők 2-5 naponként megváltoztatott táplálékot kaptak. Elsőként egy biotermelő nyers tejét, másodikként ugyanezt hagyományos módon felforralva, harmadikként a berni cégtől származó pasztőrözött tejet, negyedikként ugyanezt mikrohullámú sütőben felforralva. Ötödikként nyers biozöldséget, hatodikként ezt a zöldséget hagyományos módon megfőzve, hetedikként ugyanezt lefagyasztva, majd mikróban megfőzve.
A természetben nincs ilyen intenzív mikrohullámú sugárzás, tehát az emberi szervezet szempontjából ez a hatás új. Tudjuk, hogy az élővilágban az ember az, aki legrosszabbul alkalmazkodik az őt érő külső-belső hatásokhoz. Sok-sok generáció kell ahhoz is, hogy megszokjon valamit a genetikai rendszere.
Ellenzők ismertetik a Tér és Idő hasábjain megjelent egy tanulmányt: svájci orvosok nyolc önként jelentkező, makrobiotikusan táplálkozó személyen végezték el a következő kísérletet. A kísérlet során a résztvevők 2-5 naponként megváltoztatott táplálékot kaptak. Elsőként egy biotermelő nyers tejét, másodikként ugyanezt hagyományos módon felforralva, harmadikként a berni cégtől származó pasztőrözött tejet, negyedikként ugyanezt mikrohullámú sütőben felforralva. Ötödikként nyers biozöldséget, hatodikként ezt a zöldséget hagyományos módon megfőzve, hetedikként ugyanezt lefagyasztva, majd mikróban megfőzve.
Meghatározott
idővel a táplálékfelvétel után vért vettek, és a kapott
vérmintát bizonyos kritériumok szerint elemezték. Az eredmény a
következő lett: a
mikrohullámú sütőben melegített, felengedett vagy főzött ennivaló a kísérleti alanyok vérében szignifikáns elváltozásokat okozott, csökkent valamennyi hemoglobin
érték. A limfociták (nyiroksejt,
nyirokszövetekben termelődő fehérvérsejt) esetében pedig rövid ideig
tartó, erőteljes csökkenést állapítottak meg. A mikrohullám hatásának kitett emberi
táplálékok vizsgálata azt is igazolta, hogy fogyasztásuk az emberi
szervezetben patogén (kórokozók, valamely betegség kifejlődését
elősegítő) folyamatok kezdetét váltja ki. Érdekes (nem véletlen?), hogy például Svájcban, Franciaországban tilos reklámozni a
mikrohullámú sütőket.
Még
egy kísérlet, amit érdemes otthon is kipróbálni. A kikapcsolt állapotban lévő mikróba bele kell tenni egy
bekapcsolt mobiltelefont. Rá kell csukni a mikró ajtaját, majd felhívni
egy másik készülékről a mobiltelefont. Akkor jó a mikró szigetelése, ha
nem szólal meg a benne lévő mobil készülék. A mobilok ugyanis 1800 MHz
frekvenciatartományban üzemelnek, a mikrosütők pedig 2450 MHz-en. Tehát
ha a mobilkészülék mikróval közel azonos frekvencia sugárzása "kitalál"
az mikróból, akkor ezt a mikrohullám is meg tudja tenni.
Ellenérvelők hangsúlyozzák, hogy a mikrohullám sejtmembrán-változtató hatását a géntechnológiában használják, hogy hozzájussanak a génekhez, amelyek így mesterségesen megváltoztathatók. A folyamatos stresszhatás, így a mikrohullámok is arra kényszerítik a sejtet, hogy fokozottabb légzésre álljon át, melynek során ugyanúgy H2O2 és CO, azaz sejtmérgek keletkeznek, mint ahogy a rákos sejtekben is kimutathatóak ezek a sejtmérgek. Ezért is olyan veszélyes a mikrohullámú sütőben bent működő és az onnan kijutó sugárzás.
Mellékesen megjegyezhető, hogy hasonló hatásokkal bírhat egy kerámia főzőlap is, az elektroszmog és az
elektromágneses erőtér miatt.
Ijesztően hangzó tényként beállított, és valóban kísérlettel igazolt ténynek tűnő állítások. Kicsit meg is ijedtünk, hiszen csapatunk mindegyik tagja napi szinten melegítget mikróval. A nagy megijedés előtt azonban átnéztük a mellette szóló megállapításokat - amelyeket szintén kísérletek igazolnak.
2. Érvek mellette - válaszok a félelmekre
A mikrohullámú sütővel kapcsolatos félelmekre az általános válasz, hogy azok a fizika, a kémia vagy a biológia által nem teljes körűen ismert és igazolt hatásokról szólnak.
Az Országos Sugárbiológiai és Sugár-egészségügyi Kutató Intézetben
(OSSKI) is foglalkoztak a mikrohullámú sütő vélt, vagy valós
ártalmaival, de semmiképpen sem tartják veszélyesebb ételkezelési
eljárásnak a hagyományos nyílt tűzi vagy rezsós sütési-főzési
eljárásoknál. A mikrosütő belülről kifelé melegíti fel a bele tett
folyadékot, élelmiszert, behatol a melegítendő anyagba, s megfőzi azt, sütésre a mikrohullám alkalmatlan.
Rákkeltő anyag a hagyományos sütési-főzési
eljárások során is keletkezikhet az élelmiszerben,
akár egészségre káros mértékben is, p., amikor odakozmál az étel,
megfeketedik a sütemény, a pizza vagy a hús felszíne. A zsiradékokat
pedig csak egyszer szabadna használni, a gyakorlattal ellentétben (másodsorban is sütünk az
olajban, rákkeltő anyagot viszünk az ételbe).
A mikrohullámú sütőben nem pörkölődhet meg az étel, az eljárás nem tud sült felületet adni, s ilyen szempontból egészségesebb melegítőeszköz a hagyományos nyílt lángú vagy villany sütő-főző eszközöknél. A kombinált mikrohullámú sütőkben közel 300 Celsisus-fokos levegő befújásával elérhető a pörkölődés, s a módszerrel rákkeltővé is tehető az étel. A mikrohullámú sütőben szintén a felismerhetetlenségig megváltozhat egy anyag, de – mint ahogy az odakozmált csirkét sem fogyasztjuk el – a mikróban tökéletesen átalakult élelmiszertől is jobb idegenkedni. De abban a tekintetben is megnyugodhatunk, hogy a mikrózott élelmiszer nem tudja elnyelni vagy felvenni a mikrosugarakat, s nem is tudja tárolna ezt az energiát.
Továbbá a mikrohullámú sütőknek számos előnyük van, hangoztatják a mellette érvelők:
- Gyorsabb, mint a hagyományos főzési eljárás.
- A hagyományos főzés során rengeteg energiát elhasználunk olaj- és vízmelegítésre, míg a mikrohullámok csak az ételt melegítik, így energiát spórolhatunk meg
- A tápanyagok az ételben maradnak
- A proteintartalmú ételek nem barnulnak meg mikrohullámú sütőben való főzéskor. Ez a csökkentett oxidáció azt jelenti, hogy az ételben található A-és E vitamin kevésbé sérül
- A mikrohullámmal melegített ételekben több vitamin marad, mint a hosszú főzéssel elkészítettekben
- Az egészségünkre potenciális veszélyt jelentő mikroorganizmusok 5 és 60 Celsius fok között szaporodnak, ám mikor mikrohullámú sütőt használunk, annak gyorsasága miatt minimálisra csökkenthetjük ételünknek a kritikus zónában töltött idejét
Támogatók szerint sok a tévhit a mikrohullámú sütőkről:
- A mikrohullám megváltoztatja az étel kémiai szerkezetét. Nem igaz. Nincs bizonyíték a mikrohullámú energia által keltett veszélyes vagy mérgező anyagváltozásra.
- A mikrohullámmal elkészített ételek fogyasztásával nagyobb sugárzásnak tesszük ki magunkat. Nem igaz. Abban a pillanatban, ahogy a mikrohullámú sütőt kikapcsoljuk megszűnik a mikrohullámok jelenléte az ételben.
- A mikrohullámú energia radioaktív. Nem igaz. A mikrohullámú energia nem tud radioaktívvá alakítani sem ételt, sem mást. Bár a gyártók továbbra sem ajánlják, hogy a készülék ajtajához hajolva nézzük végig a főzés folyamatát.
Érvelőknek arra a "félelemre" is van válasza, hogy a sütő által kibocsátott sugárzás elpusztíthatja
az élelmiszerekben és a zöldségekben levő tápanyagokat. Szerintük a legtöbb kísérlet az ellenkezőjét igazolja.
Mivel
a mikrohullámú sütők általában kevesebb hővel működnek, mint a
hagyományos főzési módszerek, ráadásul rövidebb idő is szükséges az
ételek elkészítéséhez, általában ezek a sütők a legkíméletesebbek. A Cornell-egyetem
kutatói a főzés vízben oldódó vitaminokra gyakorolt hatását vizsgálták,
és megállapították, hogy míg a spenót a mikrosütőben szinte a teljes
foláttartalmát megőrzi, tűzhelyen főzve 77 százaléka elvész.
Az
is kiderült, hogy a mikróban elkészített szalonnában jelentősen
alacsonyabb a rákkeltő nitrozaminok szintje, mint a hagyományos módon
sütött szalonnában. Ami a főzelékféléket illeti, a víz
hozzáadásával igen sok tápanyag elvész. A brokkoli például vízben főzve
antioxidáns-tartalmának 74-97 százalékáét elveszítheti, míg víz nélkül
párolva a legtöbb tápanyag megmarad.
Összegzésképpen tehát elmondható, hogy a mikrohullámú sütőben általában nem vesznek el az élelmiszerek tápanyagai.
Gyakorlatilag teljes a tanácstalanság köreinkben: akkor most jó a mikró vagy nem? Veszélyes vagy nem? Ugyanannyi kísérlet igazolja a káros hatását és a hasznos voltát is. Mi tegyünk ha egy mindennapi jelenség vagy használati tárgy mellett vagy ellen nem lehet egyértelműen pálcát törni? A döntést mindenki meghozza maga. Mi a magunk részéről eldobtuk a kalapácsot amivel össze akartuk törni a mikrót és minden menni fog tovább, mint eddig is, azzal a különbséggel hogy két lépéssel távolabbról fogjuk szemlélni a sütőben melegedő ebédünket. És kíváncsian várjuk egy esetleges perdöntő megállapítás publikálását.
Ha van tapasztalatod véleményed, rendelkezésedre áll kutatási információ - várjuk!
Ha van tapasztalatod véleményed, rendelkezésedre áll kutatási információ - várjuk!
No comments:
Post a Comment