Monday, January 13, 2014

Led-es világítás

led világítás

LED-es fényforrások még a mai napig nincsenek eléggé elterjedve, elsősorban mivel sokkal drágábbak a hagyományos (izzó, halogén) lámpáknál, a megtakarítási lehetőséget pedig nem tudja egyszerűen kikalkulálni az ember. Pedig az energiamegtakarítás óriási.
Egy nagyon egyszerű példa, mennyit takarítok meg ha a nappalim 5 db égőjét kicserélem LED "égőre". Tegyük fel, hogy majdnem minden nap átlagosan naponta 5 órát égnek ezek a lámpák (téli nyári átlag).


- Ha 100W-os izzókat cserélek az évi megtakarítás több mint 36.000 forint az átamszámlában!
- 60W-os izzók cseréje esetén a megtakarítás évi 22.000 forint.
- De még a leghatékonyabb 11W-os halogén izzók esetében is az energiamegtakarítás évi 3.000 forint! LED izzót már akciókon el lehet csípni 1.000 forintos áran, vagyis még a halogén izzók cseréje is kevesebb mint 2 év alatt megtérül.

A számolás utánaellenőrizhető könnyen (áramár (kWh), az izzók fogyasztása (W), becsült üzemidő (h) szorzata).

Ki tud ennél jövedelmezőbb háztartási megtakarítást?

1 comment:

  1. LED spot lámpa olcsóbban elérhető mint eddig bármikor. Az 1.5W-os spot egok mar 790 forintert megtalálhatóak a neten több helyen is (argep.hu, arukereso.hu). Elég durva ahhoz képest, hogy az áruházakban akár 5-10.000 forintért árulják ugyanezen lámpákat, amikor tapasztalatok szerint közel sem éri meg ez az óriási ártöbblet. Lehet hamarosan olcsóbb lesz, mint a halogén lámpa.

    ReplyDelete