Friday, January 31, 2014

Karácsonyfa - műanyag vagy hagyományos?

fenyőfa vagy műfenyő

Nem mondhatni, hogy a téma aktuális. Legtöbbünknek, akinek volt karácsonyfája, az mára már kidobta a fenyőfát vagy műfenyő esetén elcsomagolta a dobozába. Akiknél még esetleg áll a fa, azok is már túl vannak ugye a megvásárlás kérdésén. Feltételezve, hogy többünkben már felmerült a címben megfogalmazott kérdés, érdekes lehet alaposan megvizsgálni a dilemmát és a következtetést eltenni jövőre.
Mit vegyünk tehát karácsonyra műfenyőt vagy eredeti fenyőfát?

1. Műfenyőt. Ennek elsőként hangoztatott és legfőbb előnye, hogy nem kell minden évben egy élő fát elpusztítani, hanem csak egyszer kell legyártani és az hosszú évekig tud szolgálni az ünnep idején, szemben a 20 év alatt, minden évben feleslegesen kivágott fenyőfákkal.
 
Ellenérv: a karácsonyi, vágásra szánt fenyőfát direkt erre a célra termesztik, tehát nincsen erdőirtás; így jó részben a növendék karácsonyfák miatt az erdőterület nagysága például Magyarországon még nőtt is az utóbbi évtizedekben.

2. Fenyőfát. Ennek van igazi hangulata, sokkal szebb, fenyőillatúbb mint a műanyag és kellő időben megvásárolva (például december 24-én délután) sokkal olcsóbb.

Ellenérv: aki már látott modern műfenyőt tudja, hogy igen szépek tudnak készülni. Furcsán hangzik, de igaz, hogy a műanyag fa illata illatgyertyával (wunderbaum) meg is tudja haladni egy fenyőfa illatát, például a normann fenyő nem rendelkezik erős illattal. Az ára a szép műfenyőnek valóban sok (~30.000 forint), de ez mindenképpen lényegesen kevesebb, mintha a fenyőfának nem egy évi, hanem 20 év alatt összeadódó árával hasonlítom össze.

3. Műfenyőt. Kevésbé környezetterhelő, hiszen csak egyszer kell előállítani.

Ellenérv: a műfenyő előállításához sokszáz liter kőolajat használnak fel, a festéshez és ragasztáshoz pedig nagy mennyiségű egyéb vegyi anyagot is. Ez akár nagyobb környezeti terhelés is jelenthet, mint a fenyőfa termelése és kidobása, akár 20 év alatt is.

4. Fenyőfát. Hiszen az újrahasznosítható anyagból "készül", míg a műanyag fa környezetterhelő és ráadásul a műanyag rendkívül lassan bomlik le, akár sok száz év alatt.

Ellenérv: az óriási mennyiségű fenyőfa állományt a karácsonyi szezonban a helyszínre (városokba) kell transzportálni, karácsony után pedig a hulladékot elszállítani. Minden évben. Mindez tetemes mennyiségű szállítási költséget eredményez, a levegőbe juttatott kipufogógázról már ne is beszéljünk. A kidobott fenyő a szezon végén feleslegesen keletkező, és kezelendő hulladék minden évben.

5. Műfenyőt. Hiszen ott szállítási és előállítási költségek csak egyszer merülnek fel.

Ellenérv: a műfenyőt ezzel szemben tárolni kell. Sok millió, sok milliárd háztartás egész évben tárol minden háztartásban 1-1 darab nagy méretű tárgyat. Ez nagyobb lakás alapterületet, ezzel összefüggésben pedig magasabb rezsiköltséget (fűtés) igényel, ami tárolási költség-többlet globális mértékben számottevő lehet.

6. Fenyőfát. Hiszen egyrészt a fa nem hulladék, hanem kandallóban eltüzelhető, másrészt a karácsonyfa célú fenyőfa kitermelése munkát ad nagyszámú őstermelőnek, tipikusan olyan környéken, ahol nincs túl sok munkalehetőség.

Ellenérv: egyrészt a fenyőfa 90%-át a városokban kidobják, hiszen például egy emeletes házi lakásban nem áll rendelkezésre kandalló. Másrészt a kandalló-tulajdonosok a fenyőfa árából jóval nagyobb mennyiségű tüzifa vásárolhatnának. Harmadrészt pedig az őstermelő hagyományos fakitermeléssel és faneveléssel is nagyjából hasonló ágban és módon gazdálkodhatna.

7. Akkor gyökeres fenyőfát. Hiszen az kiültethető a karácsonyi szezon után a kertbe, tehát nem él a fa feleslegesen, szemetet vele nem terhelünk.

Ellenérv: egyrészt a gyökeres fenyő kertbe való kiültetése csak azok számára lehetőség, akik rendelkeznek kerttel és rendelkeznek elegendő üres területtel a kertben (a 20 év alatt megnövő fenyőerdő igen nagy méretű kertet igényelne), másrészt a gyökeres fenyő csak kis méretű fa esetén éli túl az átültetést. 1 méteresnél nagyobb fa esetén a túlélés valószínűsége sajnos alacsony.

8. Műfenyőt mégis, hiszen mindkét fajta "fa" előállítása, használata, stb. erősen környezetterhelő, de egy fenti állítás szerint a műanyag fa 20 év alatt kitermeli az árát, vagyis sokkal olcsóbb.

Ellenérv: amennyiben bírjuk idegrendszerrel és valóban az utolsó pillanatra hagyjuk a fenyőfa beszerzését, továbbá nem ragaszkodunk óriási mérethez, akkor egy fenyőfa is párezer forintból beszerezhető. Néhányan ezer forintos faárról beszélnek. Ilyen ár esetében a fenyőfa ára 20 év alatt nagyjából megegyezik egy jó minőségű műfenyő árával.

Következtetésünk szerint a kérdés sajnos eldöntetlen. Talán kedvezőbb megoldás mind környezetterhelés, mind a pénztárca szempontjából az amit az olaszok (és a déli népek) alkalmaznak. Olaszországban ugyanis a hagyomány szerint nem fenyőfát állítanak, hanem betlehemet, mivel a fenyőfa állítás az északi népek hagyománya. A betlehem több fajta előnnyel rendelkezik mind a fenyőfához, mind a műfenyőhöz képest: egyrészt természetes anyagból van, tipikusan fa; másrészt a betlehem figurákat csak egyszer kell legyártani-megvenni-hazaszállítani; harmadrészt pedig a betlehem tipikusan kicsi, így a méretéből kifolyólag a tárolási költség és az előállításával kapcsolatos környezetterhelés kicsi. 

Ha bárki rendelkezik olyan információval vagy ötlettel, amelyik a kérdést véleménye szerint el tudja dönteni, tisztelettel várjuk - van rá 11 hónapunk.

1 comment: