Saturday, January 18, 2014

Babakötvény

babakötvény
Hasznos kis juttatás / gyűjtögetési lehetőség a gyerek számára. Lényegében olyan államkötvénybe ágyazott megtakarítási konstrukció, amelyben a hozamot az állami jóváírások és az államkötvény kamatai adják, a felhasználás pedig a gyerek 18. éve betöltése után lehetséges, célhoz kötötten.

Több részből tevődik össze:
   1. Magyar állam 42.500 forint egyszeri összeget utal a 2005. december 31-ét követően született magyar állampolgár és magyarországi lakóhelyű gyermek számára. Ez az egyszeri összeg automatikusan utalódik a szintén automatikusan megnyitott Start számlára, amely az Államkincstárnál vezetődik. Tehát elvileg nem kell külön számlanyitást intézni.

   2. További kedvezmény, hogy a számlára történő befizetés esetén az állam a befizetés 10%-ának megfelelő további jóváírást teljesít, évi maximum 6.000 forint értékben (bizonyos esetekben 12.000 forint értékben). Példa: ha a szülő befizet az adott évben a számlára 50.000 forintot, akkor az állam hozzátesz további 5.000-et.
   3. A befizetés módja egy "Babakötvény" nevű államkötvény vásárlása. Ennek a kamatprémiuma 3%, ami azt jelenti, hogy a kamat = (KSH előző évi infláció)% + 3%, tehát reálisan éves szinten 5-6% közötti kamattal lehet számolni. Legkisebb címlete 1 forint, lejárata pedig a gyerek születési idejéhez kapcsolódik. Babakötvényt az Államkincstárnál lehet vásárolni, amelynek az országban több helyen is van irodája.

Mennyi összegezve egy ilyen kötvény pénzügyi hozama? Ennek bemutatásához tegyünk fel egy olyan esetet, ahol a gyerkőc számára az állam teljesítette a 42.500 forintos jóváírást, a szülők pedig minden egyes évben a gyerek 18 éves koráig évente 50.000 forint értékben Babakötvényt vásárolnak (havi ~4.200 forint költség). Ezen esetben, az állami indítással, a befizetésekkel, a befizetésekhez kapcsolódó állami támogatással és a Babakötvény kamataival 1.590.000 forint halmozódik fel a gyermek számláján a gyerek 18 éves korára. Ez megfelel annak, mintha a folyamatos befizetéseinket mindvégig  ~7%-os éves kamaton kamatoztatnánk, ami a mai magyar kamatszínvonalon kiemelkedő lehetőségnek számít.

Érdemes tehát utánajárni, elég korrekt konstrukciónak tűnik. Az adminisztráció a valóságban sajnos magyarosan komplikált, de ezt ugye már megszoktuk. Babakötvény felhasználási köre némileg korlátozott, de elég széles körű és egy 18 éves számára reális elemeket tartalmaz a lista: tanulmányok, lakhatás, pályakezdés, gyermekvállalás feltételeinek megteremtése és a misztikus "jogszabályban meghatározott más cél".

További részletek: http://www.allamkincstar.gov.hu/maganszemelyek/tudnivalok_-_allampolgaroknak

No comments:

Post a Comment