Wednesday, March 19, 2014

Energiacímke

energiacímke
Mivel a környezetvédelem iránti igény napról napra növekszik, az Európa Bizottság (EC) szabályozást dolgozott ki, mely szerint az alább felsorolt elektromos háztartási cikkekre tájékoztató címke, úgynevezett energiacímke helyezendő, amely a háztartási gépek energiafogyasztásáról ad tájékoztatást.

Az Európai Unióban az „A” energiaosztályú készülékek piaci részesedésének gyors növekedése miatt az „A” osztályon belül megjelent az „A+” és az „A++” megjelölés, melyek között az „A++” az elérhető leghatékonyabb energiafelhasználású terméket jelöli. Ezek átmeneti jelölések arra az időszakra, amíg meg nem történik az energiafogyasztás címkézési rendszerének teljes felülvizsgálata.

Magyarországon a kereskedelmi forgalomba kerülő fentebb felsorolt elektromos háztartási gépekre- az Európai Unióhoz hasonlóan - 1999. illetve 2000. óta kötelező elhelyezni az energiacímkét. Energiacímke kötelező a következő gépek esetében?
  • Mosógépek, szárítógépek, kombinált mosó-szárítógépek
  • Mosogatógépek
  • Hűtők, fagyasztók, kombinált hűtő-fagyasztógépek
  • Légkondicionálók
  • Villamos sütők
  • Fényforrások

Energia címke értelmezése.
 
Színek: a sötétzöld jelenti a leghatékonyabb készüléket, a piros pedig a legkevésbé hatékonyat.

Energiaosztályok: a már nagyon ritka B-D kategóriákon túl a leggyakoribb kategóriák az A, A+ , A++ és A+++. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy A+ besorolású gép 10%-kal, az A++-os 20%-kal, az A+++-os pedig 30%-kal fogyaszt kevesebbet, mint egy A energiaosztályú. (Például egy A energiaosztályú, 5 kg kapacitású gép 0,95 kWh-t fogyaszt egyetlen mosási ciklus alatt, egy A+-os 0,85-öt, és így tovább.)
 
A készenléti áramfogyasztást is hozzátartozik az éves fogyasztáshoz. A gyártók különböző technológiai fejlesztésekkel érik el, hogy a gépek egyre kevesebbet fogyasszanak:, a mosógépek kevesebb vizet használnak, amit hamarabb felmelegít a gép. Ezzel összefüggésben a mosási programok egyre hosszabbakká válnak. 

Éves energiafelhasználás: Minden címkén egységesen fel kell tüntetni a készülék éves energiafelhasználását. Mosógépek esetében az éves energiafogyasztás kiszámításánál a gyártók 220 mosási ciklussal számolnak. Az, hogy egy évben hány mosási ciklust kell végrehajtania a mosógépnek, igen eltérő lehet egy nagycsalád és egy egyedülálló felhasználó esetében. Az új címke jelzi a mosógép éves vízfelhasználását és maximális kapacitását is. A kicsavart ruhát ábrázoló piktogram a centrifugálási hatékonyságot jelzi. A tesztelés közben a gyártók azt mérik, hogy mennyi vizet szorított ki a centrifuga a centrifugálás közben.


Energia címke értékelése.

Az energiaosztályok jelentősége az energiatakarékosság előtérbe kerülésével egyre nagyobbá válik. Az energiatakarékosság megértéséhez tudnunk kell, hogy mit értünk fogyasztás és teljesítmény alatt.

A legegyszerűbb példa szerint: ha egy 1000 W teljesítményű gépet 3 órán keresztül üzemeltetünk, akkor a fogyasztása: 3 óra x 1000 W, azaz 3 h x 1 kW = 3 kWh. Körülbelül 1 kWh energiát fogyaszt a tűzhely egy négyszemélyes ebéd elkészítésénél, vagy 9 liter tea, illetve kávé főzésekor. Ugyanennyi energia szükséges 1 nap alatt egy közepes méretű hűtőgépnek, 3-4 kg ruha mosásakor az automata mosógépnek, illetve 10 órányi tévénézéshez. Egy hagyományos 100 W-os izzó pedig 10 óra alatt használ el ennyi energiát.

Az energiafelhasználás gazdaságosságát mutató információ alapján a vásárló könnyen megértheti az adott termék környezetbarát voltát.

No comments:

Post a Comment