Wednesday, March 12, 2014

30+1 Tipp a hatékony a konyhai munkához

konyhai tippek
Néhány ügyes trükkös megoldást soroltunk fel, amivel a konyhai munka gyorsabbá és egyszerűbbé tehető, más szóval pénz és idő takarítható meg. Ha neked is vannak hasonló ötletes kipróbált megoldásaid szeretettel várjuk.

1. Ollóval szeletelni.
Kés helyett sokkal gyorsabb a munka ollóval. Például metélőhagymát, zöldbabot, póréhagymát, sonkát, szalonnát, csirkemellet vagy mást is ollóval sokkal egyszerűbb a kívánt méretűre aprítani.

2. Örökéletű szeletelődeszka.
A szeletelődeszka a sokszori mosás szárítás után óhatatlanul elvetemedik és elreped. Ez elkerülhető ha időnként egy egy használat után a felszínét olajjal kenjük be.

3. Penész ellen.
Ecet kiváló szer a penész ellen a konyhában. Például ha a hűtőszekrény gumiját időnként letöröljük ecetes ruhával, a gumi sosem fog penészedni.

4. Vigyázni a nyéllel.
Nyeles lábost sose tegyünk úgy a gázra, hogy a nyele kifelé áll, különösen ne akkor ha kisgyerek is van körülöttünk. Így ugyanis sokkal könnyebben leverhető a lábos és a forró tartalma.

5. Wok amiben az étel sosem ragad le.
Egy módszer, hogy a wok sose rozsdásodjon és az étel ne ragadjon le benne: a vadiúg wok-ot elmosás után felhevítjük, majd a felhevítés után beolajozzuk, megint felhevítjük és beolajozzuk, majd elmossuk. Innentől nem fog benne leragadni az étel. Ha a hatás elmúlna az olajozást még egyszer ismételjük meg.

6. Szárazkolbász.
Ha a szárazkolbászt hideg vízzel lemossuk, könnyebben lejön a héja.

7. Eldugult lefolyó.
Nem kell feltétlenül szerelőt hívni egy eldugult konyhai lefolyóhoz. Megpróbálhatjuk először forró sós vízzel átöblíteni a lefolyót. Ha ez nem működik akkor nagyon hatékony lefolyótisztítók kaphatók kifejezetten dugulás esetére. Ha a szer ellenére is marad a dugulás akkor még mindig megtehetjük azt hogy az U alakú lefolyócső mosogatókagylóba csatlakozó részét megoldjuk (vigyázni kell mert kifolyik a benne lévő víz) és egy fémdróttal kipiszkáljuk a dugulást. Pepecselés de nem bonyolult.

8. Turmixgép tiszítása.
A turmixgépet úgy tudod a legkönnyebben megtisztítani, ha vizet teszel bele, majd elindítod, így a folyadék mindenhova eljut, ahova a korábban aprított alapanyagok is eljutottak. A botmixert is hasonló elv alapján tudod megtisztítani: egy vízzel teli edénybe tedd bele a készülék fejét, majd indítsd el pár másodpercre.

9. Húsdaráló tisztítása.
A húsdarálót könnyen megtisztíthatjuk, ha a hús után egy száraz zsemlét vagy vajas papírt darálunk át rajta.

10. Sült csirke.
Szép sült lesz a csirke a következő keveréktől: fehérbor, gyömbér, őrölt bors, méz. Ezt keverjük össze, és locsolgassuk vele a sülő csirkét.
 
11. Sós sonka.
Ez erősen sózott sonka elveszti sós ízét, ha egy éjszakán át forralt majd lehűtött tejben áztatjuk. 

12. Klopfolás. 
A húst szinte zajtalanul verhetjük, ha a deszka alá konyharuhát teszünk.

13. Sajt.

Nem penészedik meg a sajt az üvegbúra alatt, ha egy kockacukrot teszünk mellé, mert a cukor a nedvességét magába szívja.
   
14. Tortadíszítés.
Tortadíszítésre tejszín helyett tojáshabot is használhatunk. Egy tojásfehérjét 10 dkg igen finomra szitált porcukorral és néhány csepp ecettel addig keverjük, amíg kívánt sűrűségű habot kapunk.

15. Tojásrántotta.
A tojásrántotta kiadós és jó ízű lesz, ha kevés tejet, egy kisebb nyers reszelt krumplit és pár deka reszelt sajtot keverünk el a nyers tojásban, és így sütjük.

16. Máj.
Tévhit, hogy a sótól lesz kemény a csirkemáj.Nyugodtan megsózhatjuk sütéskor, a titok, hogy ne süssük túl sokáig!

17. Lencse.
Sokan úgy tartják, hogy a lencsét be kell áztatni fôzés elôtt. Azonban így „ledobja a ruháját“ – azaz kibújik a héjából – és kevésbé lesz esztétikus. Nem kell sokkal tovább fôzni áztatás nélkül sem, azonban sokkal gusztusosabb, étvágy gerjesztôbb végeredményt kapunk.

18. Paradicsompüré.
Könnyen és gyorsan készíthetünk házi paradicsompürét, amelyet aztán pizzákhoz,tésztákhoz használhatunk.Sokan úgy tudják, hogy csak akkor lesz jó a házi paradicsomszósz,ha elôször a megmosott paradicsomokat forró vízbe  megfürdetjük, majd lehéjazzuk, kimagozzuk és így dolgozunk vele. Van azonban egy sokkal gyorsabb módszer is: a paradicsomokat kevés vízben egy kis fokhagyma társaságában megfôzzük (néhány perc), majd egy botmixer segítségével az egészet szétturmixoljuk. Így benne marad a héja, magja is, mégis egy magas rosttartalmú, sima,
csomó- és darabmentes szószt kapunk, melyet kedvünkre fűszerezhetünk a további felhasználás szerint.
 
19. Multifunkciós tojásszeletelő.
Egy jobb minőségű damilos tojásszeletelő kiválóan alkalmas paradicsom, gomba, sajt és minden egyéb puhább alapanyag egy nyomással történő felszeletelésére.

20. Hűtőszag ellen.
Sajnos előfordul a hűtőszag még a modern szellőztetőrendszerrel rendelkező hűtők esetében is. A kellemetlen hűtőszag ellen jó módszer ha egy tálban őrölt kávét teszünk a hűtőbe. Ez a szagokat is és a nedvességet is pár óra alatt magába szívja.

21. Lekvárhoz kompóthoz: barackpucolás.
Nincs is jobb, mint a hidegben elővenni az isteni, házi készítésű baracklekvárokat és kompótokat, főleg, hogy ekkora már a pucolás viszontagságait is elfelejtettük. Egy aprócska trükkel szerencsére megkönnyítheted a procedúrát: ha nem csak simán forró vízbe teszed a barackokat, hanem az aljukon „X” formában megvágod a héjat, az a forróság hatására fel fog kunkorodni, tehát sokkal könnyebben eltávolítható lesz.  

22. Fokhagyma aprítás szag nélkül.
Tudjuk milyen kíváló alapanyag a fokhagyma de az erős illatanyag miatt az aprítása kellemetlen. Ez nagyon egyszerűen elkerülhető: tegyük a megpucolt fokhagymát bármilyen használt de tiszta kisebb zacskóba és egy üveg aljával vagy kloffolóval jól lapítsuk ki. Préselt fokhagymát már tehetjük is például a sültekhez.

23. Elsózott étel.
Az első kézenfekvő megoldás víz vagy más folyadék hozzáadása, a hígítástól azonban romlik az étel íze. Van azonban egy ennél sokkal jobb praktika. Már biztos hallottad, hogy az elsózott ételbe krumplit kell főzni, az ugyanis magába szívja a felesleges sótartalmat. 

24. Vaníliás cukor.
Mindig lesz vaníliás cukor a háznál, ha egy jól zárható üvegbe porcukrot teszünk, abba egy rúd vaníliát állítunk, és szorosan lezárjuk.

25. Zöldségpucolás egyszerűen.
Megtakaríthatjuk magunknak a zöldségek megpucolásához szükséges időt ha a pucoláshoz bőrradírozó kesztyűt használunk. Krumplit, répát, cukkínit esetleg a gombát ezzel a kesztyűvel jó alaposan dörzsölve megpucolható minden zöldség.

26. Pár csepp citrom.
A citrom nem csak alapanyagként kiváló, segítségével megőrizheted a zöldségek és gyümölcsök eredeti látványát. Pár csepp citrom a krumplira, és az nem fog megbarnulni, de a megpucolt, felszeletelt alma is megőrzi eredeti színét, ha citromos vízzel locsold meg.

27. Leves zsírtalanítása.
Előfordul, hogy eltúlozzuk a leves zsírtartalmát, ami így már-már ehetetlen lesz. Szerencsére a zsír jelentős része a leves tetejére ül ki, így aránylag könnyen eltávolítható. Ahelyett, hogy a merőkanállal próbálkoznál, s így a leves nagy részét is kimernéd, egyszerűen márts bele egy salátalevelet, arra ugyanis ráragad a felesleg.

28. Sárga gázláng vigyázz.
Ahol nem elektromos főzőlap van, hanem sima gáz, legyünk figyelemmel arra, hogy a gáz kék lánggal ég. Tehát ha azt látjuk hogy ugráló sárga a láng, akkor valahol a gézrendszerünkben probléma van és hívjuk azonnal a szerelőt.

29. Sütőtisztítás.
Ha sütőt belülről kibéleljük sima alufóliával legalább alul, akkor megspórolhatjuk magunknak a sütőtakarítást - hiszen az alufóliát a sütőhasználat után egyszerűen kidobjuk.


30. Hagymapucolás.
Ha nem akarsz sírni a hagyma darabolása közben, azt kell tenned, hogy a gyökérzetnél található keményebb részt nem szabad levágni, így a zöldség nem fog idő előtt levet ereszteni, ami ingerelhetné a nyálkahártyádat.

31. Nem kell többé szakácskönyv.
Az interneten zseniális receptek találhatók 1-2 kattintásra tőlünk. Különösen ajánlott a nosalty.hu és a mindemegette.hu ahol gyakorlatilag minden étel vagy befőzések receptei megtalálhatók.

No comments:

Post a Comment