Thursday, March 13, 2014

LED lámpa! Csakis ez!


led
A LED lámpáknak gyakorlatilag csak előnye van, mind a hagyományos, mind a halogén izzókhoz képest: jobb hatásfok, költséghatékonyabb, hosszabb élettartalom, természetesebb fény, gyorsabb reakcióidő. Pozitív tulajdonsága még a LED lámpáknak az izzóval szemben, hogy a LED fényforrások irányított fények, 60-150 fokos szögben világítanak, szemben a teljes felületen világító hagyományos lámpákkal. A fény így oda irányítható, ahol szükség van rá, ezáltal jobban hasznosul az energia.

LED-es lámpák első számú gyakorlati előnye az energiahatékonyság. Egyfolytában "égő" 10 LED lámpa sem fogyaszt közel sem annyit mint egy erős 60W-os izzó. Mivel az áramfogyasztásunk jelentős részét a világítás teszi ki, LED-es lámpák üzembe helyezésével egészen látványosan tudjuk az áramszámlánkat csökkenteni. 


A LED lámpák ára jelentősen csökkenő tendenciát mutat, de még mindig viszonylag drágák, legalábbis sokkal drágább, mint a hagyományos izzó. Az árcsökkenő tendencia azonban a növekvő kereslet által vezényelt piaci törvénynek megfelelően, egészen biztosan tovább fog folytatódni (lásd 10 éve még igen kemény árú lapostévék, amik ma már "fillérekért" kaphatók). Energiahatékonyságról lásd egy korábbi cikkünket itt illetve magad is számolhatsz itt.  

További előnyök


1. Energiatakarékos

Legnagyobb előnyük az energiatakarékosság. Működésükkor nem egy fémszál felmelegedéséből, izzásából érik el a fény kibocsátását, hanem elektronok szabadulnak fel, így nincs hőveszteségük. A hagyományos izzókhoz képest így 90% vagy még nagyobb energia-megtakarítás mérhető.

2. Fény hasznosítása

A hagyományos izzók az áram nagy részét melegítésre használják, nem pedig világításra, ezért igen alacsony a fényhasznosításuk: 8-14Im/W. A LED értékei általában 50-80 Im/W, de léteznek már 100Im/W értékűek is.

3. Hőtermelés

A hőtermelése minimális, ezért felhasználható olyan helyeken is, ahol a melegedés veszélyforrás lehet. Kevésbé terheli a légkondicionáló rendszereket.

4. Élettartam

A hagyományos izzók megközelítőleg 1000 üzemórát bírnak, a halogén izzók 3-5 ezret, a kompakt fénycső 8-12 ezret, a LED pedig 30-100 ezret.

5. Karbantartási költségek

Hosszú élettartalmuk miatt szinte egyszeri beruházást igényel. Ajánlott nehezen hozzáférhető helyekre, mint pl. egy medence alja, vagy homlokzat világítás.

6. Helyigénye 

Helyigénye kicsi, hiszen csupán 3-8 mm méretű LED fényforrások is kaphatóak.

7. Szemre való hatása

Nem vibrál, ezért nem bántja a szemet.

8. Fény irányíthatósága 

LED esetében alacsony, vagy egyáltalán nincs fényszmog, vagyis oda világít ahol arra szükség van.

9. Fényerő szabályzása 

Fényereje szabályozható, negatív következménye nincs.

10. Színválaszték 

Egy foglalat több színű fény kibocsátására képes. Több, mint 16 millió szín elérhető megfelelő keveréssel.

11. Késleltetés nélkül kapcsolható 

Nem szükséges megvárni a bemelegedést a megfelelő fényerősséghez. A LED azonnal produkálja  a kívánt fény erősségét.

12. Ki/BE – kapcsolás

A sok ki-be kapcsolásnak nincs élettartamot rövidítő hatása.

13. Törpefeszültségről történő üzemeltetés

12 V törpefeszültségről is üzemeltethető, ezért gyerekek környezetében biztonsággal használható

14. Rázkódás, ütés 

Mivel izzószálat nem tartalmaz egy rázkódás, vagy ütés nem feltétlenül jár a fényforrás elvesztésével. Az autóiparban emiatt egyre gyakoribb a felhasználása.

15. Fényspektrum 

Fényspektruma keskeny, nem tartozik bele sem az UV, sem az infravörös tartomány, ezért nem károsítja a tárgyak anyagát, színét. Kirakatban ezért ideális megoldás.

16. Gázok 

Nincs szüksége, így nem is tartalmaz gázokat a működésekor.

No comments:

Post a Comment