Thursday, January 23, 2014

Húzzuk ki a töltőt!

Tekintsük a következő 3 gyerekes családot, akit nevezzünk úgy: a Család. Apának, anyának és a nagyobbik gyereknek Pannának mobiltelefonja van, apának és anyának egy-egy laptopja amit a munkájukhoz használtak, van még otthon 1 tablet, 3 mp3 lejátszó, mindenkinek 1-1 elektromos fogkefe, egy hordozható vezetékes telefon és a 3 gyereknek összesen 6 darab elektromosan tölthető játéka.

Mindegyik felsorolt eszköz töltője folyamatosan be van dugva, hiszen így kényelmes és amennyiben fel van töltve az eszköz, akkor úgyis elhanyagolható a töltő fogyasztása  gondolja a család. Továbbá mivel energiatakarékos a Család ezért elemet nem, csak akku-elemet használnak, amiből 4 db a gyakori használat miatt szintén mindig a töltőn pihen.
Összesen tehát 25 eszköz van folyamatosan az elektromos hálózatra kötve, vagyis a töltők folyamatosan bedugva. Mi ugye tudjuk, mindegyik töltő fogyaszt abban az esetben is, ha nincs az eszköz töltés alatt, vagyis nincs bedugva - bár való igaz ez a fogyasztás igen alacsony.

Egyik nap anya arról olvasott egy újságban, hogy a konnektorban hagyott töltő is áramot fogyaszt. Mivel energiatakarékos a Család és anya is, ezért egyből rászólt a gyerekekre húzzák már ki a játékok töltőjét, hogy ne pazarolják az áramot. Persze a nagyobbik gyerek, Panna aki a legjobban szeretett ellenállni egyből ki is számolta mennyibe kerül anya által említett fogyasztás, hiszen éppen tanulták fizikaórán. Az eredményeket be is mutatta anyának: töltő átlagos fogyasztása önmagában ~ 0,8W, ami egy óra alatt 0,0008 kWh áramfogyasztást tesz ki, ez pedig 3,8 fillérbe kerül óránként. A precíz számítást látva anya nem tudott rá mit mondani csak azt, hogy akkor is húzzátok ki és kész!

Akkor még nem is tudta anya hogy mennyire igaza volt. Hiába tűnik alacsonynak a 3,8 filléres óránkénti fogyasztás, éves szinten ez szépen összeadódik: 365 nap x 24 óra x 3,8 fillér = 333 forint / bedugva hagyott töltő évente.
Továbbmenve a Család egészen addig nem is tudta összesen hány kütyü van bedugogatva mindenhova a konnektorokba, amíg apa egyszer ideges nem lett, hogy megint hosszabbítót kell venni. Ekkor összeszámoltatta a Családdal a töltőket, az eredmény: 25 töltő. Ennek költsége már 25 töltő x 333 forint = 8.325 forint / év.

Elővették tehát Panna számításait szorozgattak és azt találták, ha innentől töltés után mindent kihúzogatnak a konnektorokból, megtakarítanak évente 8.325 forintot, pont annyit, amennyi elég egy ebédre az egész családnak a sarki pizzériában, vagyis egy ingyen pizza mindenkinek. És ráadásul jól is esik a tudat, hogy nem fogják pazarolni az áramot. Ez mindenkinek tetszett ezért a kis Család 5 tagja a folyamatos kihúzogatásban meg is állapodott.

Ha tovább számoltak volna, minden bizonnyal meglepődnek. Hiszen a fejlett világ háztartásai jó része fel van szerelve ilyen töltő mennyiséggel mint a Család. Vegyünk tehát 200 millió háztartás összes töltőjének, felesleges fogyasztását = 1.665 milliárd forint évente, amit a falban hagyott töltők termelnek ki! Ez az összeg a teljes magyar államadósság közel 10%-a.

No comments:

Post a Comment