Saturday, February 1, 2014

HEPA és RO szűrő hatékonysága

hepa és ro szűrő hatékonyság
Két a háztartásban rendszeresen alkalmazott szűrő-technológia szűrési hatékonyságára voltunk kiváncsiak.

I. HEPA szűrő. 

(Nagy Teljesítményű Részecske Szűrő - High Efficiency Particulate Absorption). Egy sepciális szabványon alapuló részecskeszűrő, bizonyos sztenderdeknek kell megfelelnie. Alkalmazási területe széles, otthonoktól, járműveken, repülőgépeken keresztül az egészségügyi intézményekig terjed.

Lényege, hogy kiszűr minden a 0,3 mikrométernél (0,00003 mm) nagyobb méretű részecskét a levegőből (jó minőségű szűrők esetében jóval 99% feletti hatékonysággal). 2 okból van 0,3 mikrométerben megállapítva a szűrési határ.
(1) 0,3 mikron a legnehezebben felfogható részecske méret, amely bejuthat a légzőrendszerbe. 
(2) A szűrő kifejlesztését alapvetően az 1940-es évekbeli atomenergia kísérletekkel kapcsolatos szennyeződés elleni védelem motiválta. A veszélyes radioaktív részecskék tipikusan a levegőben lévő porszemcsékhez kapcsolódva juthatnak be a szervezetbe, a por részecskék azonban 0,3 mikrométernél nagyobb méretűek.

Mit szűr? Mit nem szűr?

Szűri: levegőben szálló anyagok: virágpor, haj, szőr, toll; kisebbek: poratka, por, cigarettafüst, gyakorlatilag minden baktérium.
Nem szűri: kisebb levegőben szálló vírusok; fafüstben lévő részecskék.


II. RO szűrő. 

(Fordított Ozmózis - Reverse Ozmozis). Folyamat lényege az ozmózisnyomás kémiai folyamata. Ha vízáteresztő membránnal elválasztunk egy töményebb és egy hígabb oldatot, akkor a vízmolekulák a membránon keresztül elkezdenek átvándorolni a kisebből a nagyobb sűrűségű oldat felé, idővel kiegyenlítve a 2 oldat töménységét. A fordított ozmózis lényege, hogy amennyiben a tömény oldatot (tisztítatlan víz) az ozmózisnyomásnál nagyobb nyomás alá helyezzük, akkor a vízmolekulák fordított irányba a töményebből a hígabb oldat felé áramlanak. Vagyis egyik oldalon tisztítatlan a másikon tisztított víz keletkezik.

Az RO víztisztítást először a haditengerészetnél alkalmazták a víz sótalanítására, manapság az eljárás az ipar és a háztartásokban egyaránt széles körben elterjedt. A szűrő nagysága 0,0001 mikron vagyis 0,1 nanométer nagyságú, ami molekuláris méretet jelent.

Mit szűr? Mit nem szűr?

Szűri: gyakorlatilag minden létező anyagot atomi mértékig, beleértve vírusok, baktériumok, de az ásványi anyagok teljes mennyisége is (ezért szokás úgynevezett utó-sózót alkalmazni az ásványi anyagok pótlására).

No comments:

Post a Comment