Wednesday, January 15, 2014

Pontgyűjtés hitelkártyával

pontgyűjtés hitelkártyávalEgyre több bank vezeti be Magyarországon is a "pontgyűjtő" hitelkártyát, pl Budapest Bank (Go kártya), OTP (Amex kártya), Citibank (Citilife kártya), Raiffeisen Bank. Egyszerű ezen hitelkártyák lényege a vásárlások után bizonyos százalék pont jóváírás jár, ami egy az egyben forintra váltható.

A kedvezmény mértéke mondhatjuk durva átlagban minden banknál 2%.

Persze nem fukarkodnak a bankok a trükkös kommunikációval: pl. "akár" 15% jóváírás a Raiffeisennél, vagy akár 6% jóváírás az Amex esetében, ezek a kiemelkedő pontjóváírások csak extra esetekben érvényesek. Mindenesetre az átlagos 2% sem rossz. Vegyük azt például, hogy egy háztartás (hitelkártya + társkártya) havi 200.000 forintot költ hitelkártyával plusz a nyaralás. Ekkor a pontjóváírás éves szinten 52.000 forint, ami pont ennyi forintot jelent. És ezért nem kell semmit tenni, csak "vásárolni".

Minden banknál vannak ráadásul speciális feltételek amivel a jóváírás mennyisége akár még növelhető is. Citilife kártyánál például minden hipermarketes vásárlásra 3% kedvezmény jár, a Raiffeisennél minden CBA vásárlásra 5% kedvezmény, Budapest Banknál a tankolásra jár 3% kedvezmény - vagyis érdemes a vásárlásainkat a kedvezményekhez igazítani.

Van a történetnek több más előnye is.

1. Legfőbb általános előnye a hitelkártyának a biztonság. Vásárlás sosem a mi számlánk terhére, hanem a hitelkeret terhére történik. Ha kártyával csalás történik pl. kétszer lehúzzák az adott összeget nem a mi számlánk terhelődött: visszafizetésig kifogásolni lehet a banknál a csalás-gyanút, és a kérdéses összeget ha igazunk volt nem kell kifizetni.

2.. Általában egyéb kedvezményes szolgáltatások is igényelhetők a pontgyűjtő hitelkártyához. A Citibanknál például egy egész évre (!) szóló utasbiztosítás 5.000 forintért, ami a piacon néhány hetes utasbiztosítás ára lenne.

Kulcs dolog amire ügyelni kell hitelkártya esetén:

1. Határidőig történő visszafizetés és a teljes visszafizetés. Ellenkező esetben azonnal terhelődik a teljes költségünkre a bankok által alkalmazott érthetetlenül magas mondhatni horror kamat (~40%). Érdekes hogy ez a horror kamat nem csökken, hiába mennek le meredeken a betéti kamatok és az egyéb hitelkamatok is.

2. Alap önfegyelemre is szükségünk van, tudnunk kell mennyi a várható havi bevételünk, hogy a teljes összeget vissza tudjuk fizetni. Az ingyen vásárlás érzetét kelti, hogy nem pénzt hanem csak a kártyánkat adogatjuk oda, de a csábítás a visszafizetésnél megbosszulja magát.

Ennek ellenére őrültség az 50.000-es nagyságrendű összeget nem kihasználni. Vannak még bankok akik kínálnak hitelkártyát, de pontjóváírás nélkül (CIB, Unicredit) ami enyhén szólva egy versenyképtelen termék a piacon.

1 comment:

  1. Hitel ajánlataink
    Szüksége van egy fontos projekt finanszírozására, vagy finanszírozást keres a ház építéséhez vagy megvásárlásához? Ne kérdezd meg magadnak több kérdést. Kínálunk lakáshiteleket, auto hiteleket és személyi kölcsönöket.
    alex.triadis1974@gmail.com

    ReplyDelete