Monday, January 20, 2014

Fűtés tüzifával

fűtés tüzifávalTél van, a téma éppen aktuális. Másrészt azért is aktuális, mert egy háztartás rezsijének arányait tekintve a legnagyobb részét képezi a fűtés költsége. Spórolhatunk a fűtésen úgy hogy egyszerűen lejjebb csavarjuk, a hideg úgyis egészségesebb egy szintig, vagy nagy költségű beruházásokkal pl. napkollektor, szigetelés, stb.

Nézzünk meg most egy speciális esetet fafűtést, mégpedig összehasonlítva a hagyományos gázfűtéssel. Nyilván a fafűtés csak olyan ingatlanban kivitelezhető (elsősorban ház), ahol kandalló vagy kazán telepíthető vagyis ahol van legalább egy önálló kémény.
Eltekintve a kandalló tüzelés hangulati többletétől nézzük meg kizárólag pénzügyi szempontból, mivel járunk jobban ha gázzal vagy ha fával fűtünk?

1. Induljunk ki abból, hogy Magyarországon egy ingatlan éves átlagos fűtési energiaigénye durván 200 kWh m2-enként, vagyis egy 100 m2-es ingatlan átlagos éves fűtési energiaigénye 20.000 kWh energia. Persze az energiaigény nagyon sok mindentől függ, de az összehasonlításhoz ez az átlagérték épp megfelelő lesz.

2. Gázfűtés. Gáz átlagos fűtőértéke 10 kWh m3-enként. Gáz m3-enkénti ára szintén sok tényezőtől függ, mondjuk átlag 110 forint. Egy gázkazán átlagos hatásfoka pedig 85%. Ezen értékek összeszorzásával jön ki, hogy egy (1)-es pontban leírt ingatlan éves fűtési költsége gázfűtés esetén ~ 260.000 forint.

3. Fafűtés. Fa fűtőértékének meghatározása már nehezebb, függ főleg a fa fajtájától és attól mennyire van kiszárítva. Vegyünk egy átlagos fát (akác) amely többé kevésbé száraz (80%), ennek átlagos fűtőértéke 4 kWh kg-onként. A tüzifát tipikusan m3 mennyiségben árulják, ára átlagosan kg-onként 20 forint. A fatüzelésű kályha hatásfoka gyengébb, jó esetben 75%. Ezen értékek összeszorzásával jön ki, hogy az (1)-es ingatlan éves fűtési költsége fafűtés esetén 133.000 forint (11 m3 fa ára).

A fafűtés éves költsége tehát nagyjából a fele a gázfűtés költségének. Egy nagyobb háznál ezek a különbségek abszolút értékben megsokszorozódnak. A számok persze nagy átlagokon alapulnak, de az összehasonlításhoz és a megértéshez ez pont megfelelő.

Következtetés: a gáz ára az elmúlt időszakban hatóságilag csökkentve van / volt, sajnos a tüzifáé nem, ennek ellenére látható hogy a tüzifa / kandalló fűtés messze hatékonyabb árban mint a gázfűtés, körülbelül a feléből megoldható a ház fűtése fával, mint gázzal. És ez a különbség még jelentősen növelhető, ha nem csak egy szép de egyszerű kandallóban ég a fa, hanem egy korszerű kazánban - ez azonban már jelentősebb befektetési igényel.

A két fűtési mód kombinálásával (alap gáz központi fűtés és mellette hatékony kandalló) is akár százezres nagyságrendű éves fűtésdíj megtakarítás érhető el. És akkor még nem beszéltünk a kandallóban lobogó tűz hangulati hatásáról...

No comments:

Post a Comment