Tuesday, April 22, 2014

Energiatakarékos mosógép mint befektetés?

mosogep
Erős impulzus érkezik hozzánk a különböző gyártóktól napi szinten, hogy cseréljük le a különböző háztartási gépeinket. Tévéreklám, prospektusok mind sugallják, sugározzák, hogy a jelenlegi háztartási gépünk (el)használt, nem energia-hatékony, tehát szükséges újat vásárolni. Még a régi elszállításáról is gondoskodnak, igaz nem önként.

Mosógépek terén is hasonló a helyzet: a gyártók visszatérő érvelése az új gép által elérhető energia (áram és víz) megtakarítás, amely elérheti azt a nagyságrendet is, hogy a mosógép-csere befektetési szempontból is megtérül. Igaz ez? Elemezzük végig egyszerűen, nézzük a számokat!

Vizsgáljuk meg egy energiatakarékos mosógép megvásárlása beruházási szempontból milyen pénzügyi mutatókkal bír. Magyarul megéri a működőképes gép cseréje avagy nem? Ha megéri akkor mely esetben éri meg?

Alapfeltevés.

Először is vegyünk alapfeltevésnek, hogy elemzésünk tárgya az átlagháztartás, átlagemberének, átlag mosógépe, átlag mosási szokásokkal. Vagyis:

a. Mosógép nem régi, de nem túl hatékony "B" kategóriás 1,59 kWh fogyasztással.
b. Mosások száma megegyezik az "EU sztenderd" évi 220 alkalommal átlagosan 60 fokon.
c. Jelenlegi gép működőképes, a csere pénzügyi kalkulációját csak "befektetési" szempontból vizsgáljuk.
Elemzés.

A jelenlegi gépünk éves áramfogyasztását egy egyszerű szorzás eredményeképpen kapjuk meg = teljesítmény x program hossza x mosások száma egy évben x áram ára (1,59 kWh x 2 x 220 x 40), mindez ~ 28.000 forint. Ennyi évente a tiszta ruha áramköltsége.

Egy jelenleg jónak nevezhető A+++ kategóriájú mosógép teljesítménye 0,67 kWh, ami teljesítményt több márkát is tudja produkálni, átlagban 80.000 forint körüli áron (Gorenje, Whirlpool, Bosch, stb.). Ennek a gépnek az éves energia fogyasztása forintban ~ 12.000 forint, a fenti szorzat eredményeképpen.

A két fenti fogyasztási adat különbségeként, egy A+++-os energiabesorolású gép esetén az éves áramszámla megtakarításunk 16.000 forint, a jelenlegi gépünkhöz viszonyítva. Ezen megtakarítás jelentősnek mondható, hiszen 5 év alatt 80.000 forintot tesz ki (16.000x5), vagyis 5 év alatt csak áramszámlában visszatermeli az új gép az árát.
Módosító tényezők.

a. amennyiben új gépet vásárolunk elbukjuk a gép árának (80.000 forint) kamatát, amit akkor kapnánk, ha a 80.000 forintot nem mosógépbe "fektetnénk", hanem például aktuális kamatozású államkötvénybe TBSZ számlán. Ennek a kamatnak a mértéke cca. 27.000 forint lenne 5 év alatt.
b. az új mosógéppel jelentős vízszámla megtakarítás is elérhető az áramszámla megtakarítás nagyságrendjében.
c. valószínűleg az új géppel a következő 5 évben kisebb szerviz költségünk keletkezik, különösen akkor ha hosszú garanciaidőt vállal a gyártó - bár ez a tétel nehezen számszerűsíthető.
d. további megtakarításunk keletkezhet a hatékonyabb mosási teljesítményen: rövidebb program, alacsonyabb hőfokon is hatékony mosás.

Eredmény.

A módosító tényezőkkel együtt kijelenthető, hogy a fenti esetben az energia-hatékony "mosógép-beruházás" 5 év vagy rövidebb idő alatt megtérül, amely pénzügyileg kifejezve 8 éves időtartam alatt megfelel egy 16%-os hozamú befektetésnek.
Akkor vegyünk?

Bár az erőteljes gyártói marketing miatt szkeptikusan közelítettünk a témához, mégis, amennyiben nem hatékony az aktuális mosógépünk (1,5 kWh-nál nagyobb fogyasztású) és valóban gyakori használatban van (220 mosás per év), akkor megéri egy energia-hatékony mosógépbe "fektetni" pénzünket, hiszen 5 év vagy rövidebb idő alatt, a beruházásunk megtérül.

Amennyiben viszonylag hatékony mosógépünk van (legalább A kategóriás), már mások a számok. Ebben az esetben évente csak jelképesnek nevezhető párezer forintos áramszámla megtakarítás érhető el, vagyis a "beruházás" ekkor sose térül meg.

No comments:

Post a Comment