Wednesday, September 3, 2014

Fűtés jéggel?

Egy megoldás szerint a passzívház társasházat a közös kertbe leásott jégverem (jég) segítségével hűtik nyáron. Ami még érdekesebb, hogy nemcsak hűtik, hanem jég segítségével fűtik is az épületet. Az új trend a “jégfűtés”.






Németországban terjed az új fűtési rendszer, amelynél jeget használnak fűtésre. A fűtési elv ötlete abból indult ki, hogy 1 kg jég felolvasztása során olyan sok energia szabadul fel, mintha 1 liter vizet melegítenénk fel 80 Celsius fokra.

A 670 m2 területű, 5 lakásos passzívház tervezésénél már közel 100 családi ház tapasztalata állt a tervezők rendelkezésére az új rendszerről. A társasház kertjében 3 m3-es jégtartályt építettek betonból, amely összeköttetésben van a gépészeti helyiségben elhelyezett hőszivattyúval.

A hőszivattyú segítségével hőt nyernek ki a jegesedés illetve a felolvadás folyamatán keresztül. A víz fagyáspont fölé történő felmelegítéséhez napkollektorokat használnak.

A gépészeti rendszerhez így szükséges egy jégverem, (családi házaknál 1m3 -es tartály elegendő), megfelelő gépészeti csövek, hőszivattyú és napkollektor. Nyáron megfordul a folyamat, akkor hűtésre használható a jégveremben tárolt víz.

A passzívház társasháznak a fűtése és hűtése is, ezzel a rendszerrel teljes mértékben megújuló energiával történik.

forrás és teljes cikk: energiaoldal.hu, passzivhaz-magazin.hu

No comments:

Post a Comment