Az ókori Rómában rózsát, ibolyát, mályvát egyaránt fogyasztottak, de rendszeres volt a virág a görög és a kínai étrendben is az ókorban. Bizonyos nemzeti ételekben a virágot ma is használják: például rózsaszirom Indiában, articsóka Olaszországban. Állítólag Sissy császárné kedvenc édessége
az ibolyafagylalt volt. Az ibolya, a rózsa és a levendula illatos salátákba,
desszertekbe való. A körömvirág viszont jó helyettesítője a drága sáfránynak. Nem egy "szokványos" felhasználási mód, de a virág megehető, sőt finom és egészséges. A felhasználáshoz, ízekhez íme néhány tanács és jó ötlet.
I. Virágok íze.
- Tulipán: Borsra és babra emlékeztető ízű és illatú
- Kamilla: Enyhén almára emlékeztető ízű.
- Krizantém: Enyhén kesernyés ízű.
- Citromvirág: Határozottan citrus illatú és ízű.
- Búzavirág: Édeskés, fűszeres ízű, kicsit szegfűszeges illattal.
- Krizantén: Gyulladás-, vérnyomáscsökkentő hatású, alkalmas meghűlés, láz, kezelésére. Íze enyhén fanyar, pikánsan kesernyés.
- Pitypang: Nagyon fiatal bimbók megsütve gombára emlékeztető ízt adnak.
- Fukszia: Enyhén savanykás ízű.
- Begónia: Csípős, citromos ízű.
- Kardvirág: Salátára emlékeztető ízű.
- Jázmin: Finom édeskés ízű.
- Orgona: Citromos, virágos átható ízű és illatú.
- Árvácska: Enyhén édestől savanykásig terjed az íze.
- Kankalin: Lágy fűszeres édeskés ízű.
- Akácfa virág: Édes, csökkenti a gyomorsavtermelést, köhögéscsillapító
- Napraforgó: Enyhén keserű, a még ki nem nyílt virágot úgy kell megpárolni, mint az articsókát.
- Ibolya: Édes, nektár ízű.
- Rózsa: Édes, aromás.
- Szegfű: Fűszeres, szegfűszeges ízű, teafőzésre alkalmas.
II. Virág receptek
Akik virágokat esznek szeretik azt, mert színes és ízletes, így akár egy könnyű tavaszi salátához is jól passzol. A szakértők azt javasolják, hogy kóstoljunk meg minél többféle virágot, és amelyik nem ízlik, hagyjuk el. Csak azokat válogassuk össze, melyeket finomnak találunk. Nagyon sok ehető virág van, így a választék meglehetősen széles. A világ gasztronómiailag fejlett területein a fűszernövény kertben már virágokat is termesztenek.
- Helyezz egy hibiszkuszt vagy kamillavirágot tiszta öblös üvegbe és öntsd köré a kedvenc italodat. Szárát, bibéjét dobd ki!
- Salátákra szórj ehető virágszirmokat.
- Fagyassz le apró virágokat egy-egy jégkockában, és így add az italokhoz. Dekoratív és finom.
- Ízesített olajokhoz, marinádokhoz, zselékhez is adhatsz virágszirmokat. * Kandírozott virággal díszítsd az édességeket, desszerteket (kandírozás: kristályos cukorréteggel bevonás)
III. Tanácsok
- Legyél óvatos! Virágboltban vásárolt növényt semmiképp se tegyél az ételbe! Csak a garantáltan vegyszermentes környezetben termesztett példányok alkalmasak az emberi fogyasztásra. Azt is ellenőrizd, vajon az adott növény ehető-e egyáltalán, ugyanis vannak kifejezetten mérgező virágok is.
- Ha saját kertedben termeszted a növényeket, reggel vagy délután szedd le, amikor víztartalmuk viszonylag magas. Csak a hibátlan példányok jók. Féregrágta, beteg növényt nem szabad felhasználni. Általában a szirmok ehetők, a porzók, és a virág többi része ritkán.
- Mosd meg alaposan sós vízben a leszedett virágokat. Ha ezután egy dézsa jeges vízbe dobod egy percre, igazán üdévé válnak. Itasd le a felesleges vizet papírtörülközővel, majd óvatosan szedd le az ehető részeket. A szárhoz kapcsolódó helyen a szirmok színtelenek, és ez a rész általában keserű, ehetetlen, ezért célszerű eltávolítani. Ha nem használod fel azonnal a virágot, vízzel teli edényben tárolhatod rövid ideig.
- Először csak nagyon kevés virágot adj az ételhez. Meg kell szokni az ízét, a túl sok virág elfogyasztása pedig emésztési problémákhoz vezethet. Ha allergiás, legyél nagyon óvatos
IV. Liliomtea receptje
- Hozzávalók:
- 8 csésze szeletelt liliom, két közepes méretű sárgarépa reszelve, 4 reszelt zellerszár, fél csésze kesudió,
- A szószhoz: ¾ csésze tofu, ¼ csésze sötétszínű miso (szójatermék), 2 evőkanál currypor, 1 lime leve, 1 evőkanál nyílgyökér
- Elkészítés:
- Egy salátástálban összekeverjük a liliomot, a répát, a zellert és a kesudiót, a szósz összetevőit pedig összeturmixoljuk egy turmixgépben. Barna rizzsel tálaljuk.
No comments:
Post a Comment