Thursday, June 5, 2014

Energiatakarékosság - 6. Légkondicionálás

Az utóbbi 10 évben terjedtek el Magyarországon a klímaberendezések részben az éghajlat változása, részben pedig amiatt, hogy elérhető áruvá vált a technológia a háztartások számára is. A szabadpiacon mindenféle típusú és fajtájú klímaberendezést meg lehet vásárolni, azonban nem mindig a legnagyobb teljesítményű a legjobb. A megfelelő teljesítményű berendezés kiválasztásához figyelembe kell venni a hűtendő terület nagyságát, fekvését első sorban.


A klimatizált otthonok száma évről évre növekszik, egyre többen védekeznek így a forró nyári napokon a hőség ellen. A klíma ésszerűen használva hasznos kiegészítője a háznak, de nem megfelelő működtetés mellett légúti betegségek okozója lehet, a legolcsóbb típust választva pedig csak rövidtávon járunk jól anyagilag.

Jelenleg a legkorszerűbb klímák az ún. inverteres készülékek. Az inverteres klíma készülékek hűtő- ill. fűtőteljesítménye a kondicionált belső tér igényei szerint változtatható. Amikor bekapcsolják, az inverteres légkondicionáló pontosan azt az energiamennyiséget biztosítja, ami a szoba gyors hűtéséhez vagy felmelegítéséhez szükséges. Ezáltal az inverter nélküli modellekhez képest kb. negyedannyi idő alatt éri el a beállított hőmérsékletet. Amikor a helyiség hőmérséklete eléri a kívánt szintet, az inverteres klíma alacsony fordulatszámon járatja a kompresszort, így érve el jelentős energia megtakarítást.


Hatékony légkondicionálás szabályai.

1. Tervezzük meg előre azokat a munkákat amelyek hőtermeléssel járnak (mosás, szárítás, főzés, sütés). Ezeket célszerű a hűvösebb reggeleken vagy az esti órákban végezni.

2. Zárjuk el az összes olyan rést, amelyen keresztül a külső meleg levegő a klimatizált helyiségbe juthat, szigeteljük a helyiséget az ablakokat.

3. Ne süssön a nap a klimatizált helyiségbe. Húzzuk el a függönyt vagy engedjük le a redőnyt azokon az ablakokon, melyeket a nap süt.

4. Az ajtókat és az ablakokat zárjuk be, amikor a helyiségben a klíma működik.

5. Használjuk a készülék szabályzóját automatikus üzemmódban így a berendezés a napszaknak megfelelően növelheti vagy csökkentheti a hőmérsékletet automatikusan. Az éjszakai és a nappali hőterhelésből eredő különbsége miatt pénzt takaríthatunk meg, hogyha automata üzemmódot használunk.

6. Olyan hőmérsékletre állítsuk a gépet, ami komfortos, de nem túl hűvös. A túl hideg levegő nem csak egészségtelen, de amikor újra kimegyünk a melegre, az annál elviselhetetlenebb lesz.

7. Ne sajnáljuk a pénzt a légkondi rendszeres tisztítására és karbantartására, a koszos filter rontja a gép hatékonyságát. Klímatisztító spray a bevásárlóközpontokban és barkácsáruházakban kapható, kezelése egyszerű, sok ezer forintos kiadástól kíméljük meg magunkat, ha magunk végezzük el a takarítást!

8. Válasszunk olyan modellt, amely energiatakarékos, és nem bocsát ki üvegházhatást okozó gázokat (freonmentes)!

9. A klíma távvezérlőjén a komfortérzetnek legmegfelelőbb értéket állítsuk be, ne hűtsük túl a lakást. Amennyiben megfelelően állítjuk be a hőmérsékletet 3-4 %-al kevesebb energiát fog a készülék fogyasztani.

10. A kültéri egységet ne takarjuk le, a kültéri egységből kiáramló levegő útját ne gátoljuk semmilyen tárggyal.


Árnyékolás szabályai.

Magyarországon közel másfélszer annyit költünk lakásunk egy négyzetméterének fűtésére, mint az Európa Unió más országainak lakói. A rosszul záródó ablakok és a korszerűtlen szigetelés miatt elpazaroljuk az energiát. Ugyanakkor nyári energiafogyasztásunk is egyre nő, lassan eléri a téli időszakra jellemző mértéket.

Jól megválasztott külső és belső árnyékolókkal egyszerűen szabályozhatjuk lakásunk klímáját a forró nyári és a hideg téli napokon egyaránt. A leghatékonyabbak a mozgatható külső árnyékolók (redőny, zsaluzat, napárnyékoló), amelyekkel a nagy nyári melegben tízszer jobb hatást érhetünk el, mint a belső árnyékolókkal (például szalag- vagy pliszé függöny, roló). A külső árnyékolók nyaranta hatékonyan óvják belső tereinket a túlmelegedéstől, hiszen megakadályozzák, hogy az ablaküvegen át túl sok napenergia jusson be az épületbe.

1. Minél kijjebb van az árnyékolás, annál nagyobb hatása lesz a szoba hőmérsékletére, hiszen ha már az ablakot sem éri a napfény, az üveg nem melegszik fel, és nem fűti a szobát.

2. Amint elkezd besütni a nap, árnyékoljuk a szobát! A legjobb megoldás egy kibillenthető redőny (ez beengedi a levegőt, ugyanakkor árnyékol), majd a reluxa, és végül a sötétítőfüggöny.

3. A napos oldalon légkondi használatakor is árnyékoljunk, hiszen minél kevesebb hőt engedünk be, annál kevesebbet kell dolgoznia a gépnek. 


Mobilklímákról

Elsőre hatékonynak tűnnek, mert olcsók, szállíthatók, s ezáltal folyamatosan működtetve, egyik helyiségből a másikba szállítva megfelelő eredményt érhetnek el. Pedig nem. Igaz, hogy a mobilklímák ára jóval a fixen telepített társaikhoz képest kedvezőbb, de óriási hatékonyságveszteséggel jár az, ha a mobilklímákhoz tartozó kivezető cső szabadba juttatásához ki kell nyitni az ablakot vagy az ajtót. Így a hűvös levegő azonnal cserélődik a kinti nyári meleggel.

No comments:

Post a Comment