Wednesday, June 25, 2014

Hogy a legolcsóbb vizet forralni?


Ha szeretnél inni este egy pohár finom teát, felmerülhet a kérdés, hogy hogyan forrald fel a vizet: gáztűzhelyen, villanytűzhelyen, a mikróban, esetleg vízforralóval? Szerencsére ezt precízen ki lehet számítani, a "Dühös Mókusok" meg is tették. Bár gáz- és villanytűzhelye egyszerre általában senkinek sincs, a maradék három berendezés épp elég dilemmát okozhat. Segítünk neked egy kicsit, hogy ne kelljen kezedben a bögrével órákig járkálnod tanácstalanul a konyhában, mikrótól tűzhelyig, tűzhelytől vízforralóig, egyre szomjasabban. 


A következő számítást nézd végig és megtudod, merre is vedd az irányt, ha teázni szeretnél. Te melyikre tippelnél?


Először is egy kis fizika

A víz felforralásához ugyanannyi energia kell, akármilyen eszközt használsz is, de a szükséges idő, illetve a költségek különbözhetnek.

Tegyük fel, hogy a víz szobahőmérsékletű, tehát 20 °C fokos. 1 liter 20 °C-os víz felforralásához körülbelül 336 kJ energia szükséges.

A villanytűzhely teljesítménye kb. 0,6 kW, hatásfoka 50 százalék;

a gáztűzhelyé 1,4 kW, illetve 35 százalék;

a mikróé 1,5 kW és 80 százalék;

a vízforralóé pedig kb. 2 kW és 90 százalék.


Hogy forr a leggyorsabban?

A víz felforralásához szükséges idő kiszámításához el kell osztanunk a felhasznált energiát (336 kJ) a teljesítménnyel (azaz a hasznos energiával, ami a hatásfok és a befektetett energia szorzata). Ez

a villanytűzhely esetében 1120 s, azaz kb. 19 perc;

a gáztűzhely esetében 685,7 s, azaz kb. 11 perc;

a mikrohullámú sütő esetében 280 s, azaz kb. 5 perc;

a vízforraló esetében pedig 186,6 s, azaz kb. 3 perc.


Melyik megoldás a legolcsóbb?

Folytassuk a költségekkel:

1 kWh (3,6 MJ) áram ára kb. 40 Ft, tehát 1 MJ (azaz 1000 kJ) áramé 11,1 Ft.

A víz felforralásához 336 kJ energia kell, tehát ez kb. 4 Ft-ba kerül. 1 MJ fűtőértékű gáz ára kb. 3 Ft, tehát ebből 336 kJ-nyi kb. 1 Ft.

Azaz, a gáztűzhelyen a legolcsóbb felforralni a vizet, de ez csak a harmadik leggyorsabb megoldás.
 
Elektromos készülékekkel drágább, de ezek közül a vízforraló és a mikró gyorsabb. Tehát, ha takarékoskodni szeretnél, forrald gázon a teavizet, ha pedig sietsz, vízforralóval. Másképpen: ha gáztűzhelyed is van, és a lényeg a spórolás, használd azt; ha pedig villany, inkább a vízforralót vagy a mikrót.


Forrás: sporolok.blog.hu

No comments:

Post a Comment