Thursday, March 20, 2014

Hatékonyságnövelés: ingyenes app-ok

okostelefon alkalmazás hatékonyság
Az okotelefonokra sokmillió applikációknak tölthető le. Lehet néhányunk számára meglepő, de nem csak játékok és szórakoztató programok fordulnak elő, de igen sok alkalmazás használatával a hatékonyságunk vagy a tudatosságunk növelhető (és ezáltal szórakoztató is). Legtöbbjük helyszíntől függően működőképes, illetve mindegyik op.rendszerre elkészült. Íme egy hasznos gyűjtemény a tudatosvasarlo.hu összeállításában.




KOIN – Költségvetés készítés a családnak
ingyenes (ios, android)
Pontosan azt tudja, ami mond: nyomon követhetjük a pénzünket, ha mindent precízen felviszünk a rendszerbe. A bevételi és a kiadás oldalt is jól átláthatóvá alakították. Az egyedi és rendszeres mozgásokat is tudja kezelni és mivel minden címkézhető, a megadott kategóriákon belül már mindent mi magunk tudunk a saját ízlésünknek megfelelően felvinni. 

Az áttekintőben %-osan is láthatjuk az arányokat, többféle időbeosztás szerint kérhetjük le az adatokat. Óriási segítség, ha még ahhoz sincs ötletünk, milyen excelben tudnánk normálisan vezetni a családi kasszában lévő pénzt. Jelszavazható, vagyis még egy biztonsági kaput építettek bele,  és dropboxba exportálható minden felvitt adat.


BEST BEFORE – házi élelmiszer-leltár
ingyenes (ios, android) 
A Campbell's konzervdobozra hajazó logójú, Best Before nevű app végtelenül egyszerű, ám igen hasznos: főleg azok szerethetik, akik rendszeresen elfelejtik figyelni a hűtő, fagyasztó, spájz mélyére rejtett ételek lejáratát.

A menet a következő: lefotózzuk az ételt (lehet sok fotót is készíteni egyszerre, de az app megnyitásakor a fotó hozzáadásnál is választható opció a fotó készítése, automatikusan a programhoz irányít az app), megadjuk, hogy mikor jár le, hogy hol tároljuk, és hogy kérünk-e figyelmeztetést a lejáratról. A listára nézve már láthatjuk is, van-e hamarosan lejáró szavatosságú kajánk. Megérhet ennyi energiaráfordítást a kaja megmentése.


GROCERY HERO – mentsük meg az ételt
ingyenes, (ios, android)
A Best Before apphoz hasonlóan ez is tárolja az adatokat és figyelmeztet, ha közeli lejáratú élelmiszer van a spájzban, (barcode alapján tud szkennelni, de nekünk 3-ból 3 nem lett sikerült. . Külön tárolja a mélyhűtő, a hűtő és a spájz tartalmát, beállítható, mikor értesítsen. Ha kijelöljük, miket használnánk fel aktuálisan, máris listázza a recepteket.

Regisztrációt igényel (vagy a facebookos profilunkkal léphetünk be) érdemes a listában található neveket választani, mert azok alapján keres a receptekben.

A recepteknél tápérték-adatokat is találunk. A felület átlátható, időrendi sorrendben is megnézhetjük felvitt adatainkat. Több receptoldalról keresi a recepteket, és ha valamelyiknél a használatot választjuk, azonnal elküldi e-mailben.


IFIXIT – javítási útmutató
ingyenes (ios, android)
“Az ingyenes javítási útmutató mindenre, irta: mindenki.”   Így aposztrofálja magát az oldal/app és ha kicsit belenézünk, kiderül, hogy nem véletlenül: ha kilyukadt a bicajunk kereke, ha vacakol a töltőnk, ha kíváncsiak vagyunk egy újonnan piacra dobott kütyü javíthatóságára, akkor is érdemes itt keresgélni.

Elképesztő mennyiségű anyagot találunk benne, de mi magunk is vihetünk fel a megfelelő kritériumok alapján.


SKIN DEEP - termék és összetevő adatbázis
ingyenes (ios, android)
Az EWG (Environmental Working Group, amerikai környezetvédelmi nonprofit szervezet) applikációja. Tulajdonképp egy gigantikus adatbázis több mint 70.000 termékről, 9000 összetevőről. Mielőtt bármilyen kozmetikumot magunkra, gyermekeinkre kenjük, nem árt megnézni, hogy milyen összetevőket tartalmaz, biztos jó-e nekünk.

Az app hasznos, ha épp egy bolt közepén állunk és nem tudjuk eldönteni egy termékről, hogy megvegyük-e vagy válasszunk inkább egy másikat.

A Skin Depp két skálát is használ, ami alapján tudunk dönteni: egyfelől az alapanyagok alapján rangsorol, mekkora egészségügyi veszélyeknek vagyunk kitéve (minden összetevőt besorol, minden terméknél megnézhető), másrészt azt is figyelembe veszi, hogy az elérhető adatok alapján az alapanyagokkal kapcsolatban milyen tanulmányok érhetők el, az adott alapanyag hatását vizsgálták-e már egyáltalán.


NOOM WEIGTH LOSS COACH – a fogyókúra legjobb segítője
ingyenes (ios, android)
Ez az app a fogyókúrázáshoz és a hozzá tartozó adminisztrációhoz ad megfelelő hátteret. A regisztráció és a kívánt célok rögzítése után rögtön tanácsot ad.

A súly és magasság adatok és az elérendő cél alapján belövi a szükséges tevékenységet: mi szükséges a fogyáshoz (mennyi napi kalória engedélyezett, mennyi és milyen testmozgás szükséges ), kérdez (mit ettünk ma, hányszor eszünk egyébként), a mögötte álló adatbázis alapján az étkezéshez kapcsolódó adatokat is kap a fogyókúrázó. Rögzíti a kalóriaszámot és azt is méri, mennyit sétáltunk aznap és az hány kalória elégetésével egyenértékű. A felület egyszerűen kezelhető, habár angolul van, nem bonyolult a nyelvezete. Klassz lehetőség fogyókúrát kezdőknek, akik napról napra szeretnék látni, mit tettek magukért.


WELLNESS MAMA - tanácsok
ingyenes (android, ios = 0.99 USD)
Katie, az oldal tulajdonosa, 5 gyermekes anya, csupa olyasmiről ír blogján, ami egy környezetére, családjára vigyázni vágyó családanya vágyhat: receptek egészséges étkezéshez, saját kezűleg készíthető kozmetikumoktól kezdve az egyszerű levesekig. Sok oldalon léteznek ezek az infók, itt az a nagy húzás, hogy értelmesen kezelhető app alá tették az egészet.







QUIT SMOKING – Szokj le a dohányzásról!
ingyenes (android)
A dohányzásról való leszokáshoz nyújt segítséget ez az app, az ereje úgy tűnik, a számokban rejlik (vagy legalábbis a számoknak az elmére gyakorolt erős hatásában): ha beírjuk a dátumot, amikor abbahagytuk a dohányzást, onnantól mindent számol, pl. hogy mennyi pénzt takarítottunk meg, mi és mennyivel jobban működik a szervezetünkben.

Az app mögött klassz kis közösség is rejlik, akik biztatnak, segítenek, tippeket adnak. Kezdődhet a leszokás, a megtakarított pénz számolása és a fellélegzés. A Smoke Free ingyenes elérhető ios app. 


GREEN POWER FREE BATTERY SAVER - Akku élettartam növelő.
ingyenes (android)
Ez az app abban segít, hogy az akkumulátorunk tovább tudjon működni, az app folyamatosan a készülék teljesítményét ellenőrzi, és beállítja.

Persze van egy manuális része, ahol mi magunk mondhatjuk meg, mi hogy legyen beállitva.. Magyar nyelven is elérhető, a prémium verzió 800 Ft, amiben már a bluetooth és az éjszakai üzemmód is elérhető (míg az ingyenes verzióban ezek blokkoltak)  de ezek nélkül is hasznos. IOS-hez elérhető ingyenes app: Battery Power Free


Forrás: www.tudatosvasarlo.hu

No comments:

Post a Comment