Tuesday, February 11, 2014

Igazán hatékony utazási mód: telekocsi

telekocsi
Telekocsirendszerről

Néhány éve indult el hazánkban szélesebb körben is az úgynevezett telekocsi szolgáltatás, egy költséghatékony utazási módszer. A rendszer lényege, hogy az autóval útnak induló útitársakat keres maga mellé, így a jármű, mellyel utazik, több személyt szállít, tehát az üzemanyag- és autópályaköltség is többfelé oszlik.
.
A sofőr tehát jobban jár, miközben eljut az úti céljához, ahová egyébként is menne, némi pénzt keres azáltal, hogy egy vagy néhány személyt a megállapodott díjért fuvaroz. Az utas is jobban jár, hiszen olcsóbban, gyorsabban és általában kényelmesebben jut el az úti céljához.

Mennyibe kerül?

Távolságonként, sofőrönként változik, egy foglalási rendszerben a felek az árban szabadon állapodnak meg. Néhány példa: egy Budapest Debrecen "járat" 2-2.500 forintba, egy Budapest Nyíregyháza telekocsi "járat" ára 3.000 forint körül mozog. Összehasonlításul egy Budapest Nyíregyháza járat vonaton (IC) 5.025 forintba kerül. 

Működése

Az interneten számos útitárskereső weboldal található (pl: oszkar.com; telekocsi.eu; zivi.hu, stb.), melyek hasonlóan működnek. Regisztráció után a sofőrök utast, az utazni kívánók pedig sofőrt kereshetnek maguknak.

A rendszer alapja egy intelligens kereső felület, ahol alapvetően az "utasjelölt" keresi az számára legmegfelelőbb fuvart az időpont és a desztináció megadásával. Sokrétű információ alapján kereshetnek az utasjelöltek, általában fényképes bemutatkozás található a sofőrökről, leírás az autóról, az indulás és az utazás pontos időpontja, időtartama, stb. Az üzenőfalon az autós feltünteti az elérhetőségét is, így az utasok fel tudják vele venni a kapcsolatot. Tapasztalt telekocsizó sofőrök hosszabb időre előre feltöltik az előrelátható menetrendjüket. 

Mi szól mellette?

Legnyilvánvalóbb előnye mind a sofőr, mind az utas számára az olcsóság. Ugyanis mind a vonathoz, mind a buszhoz, mind a saját kocsival utazáshoz képest, legalább 50%-kal olcsóbban kihozható a telekocsi út, kedvező feltételek esetén (pl. több utas) még olcsóbban. A telekocsizás első számú előnye, szintén mindkét oldal részéről, hogy ideális esetben kényelmesebben, társaságban utazhatsz. Nem kell vonatra vagy buszra szállni, a tömegben ülőhelyet keresni és cipelni a csomagokat, az autós, akivel utazol, megbeszélés alapján vesz fel, tehát akár házhoz is mehet, amennyiben úgy egyeztek meg. 

Mi szól ellene?

A szolgáltatás hátránya, az hogy mivel a felek nem ismerik egymást, óhatatlan a kezdeti bizalmatlanság. Az utas nem szívesen ül be idegen autóba, idegen ember mellé, ugyanígy a sofőr bizalmatlan lehet az utassal szemben. Igazából az utas kedvezőbb helyzetben van, hiszen a sofőrök tipikusan több információt publikussá tesznek magukról és az autóról is, sok esetben fényképet is közölnek.

Ha valakinek van jó vagy rossz tapasztalata a telekocsi utazgatással kapcsolatban várjuk visszajelzését!

No comments:

Post a Comment