Monday, February 17, 2014

Időmegtakarítás - Reggel percek alatt indulásra készen

időmegtakarítás reggel
Reggeli készülődés a napnak sokszor a legkellemetlenebb része. Úgy érezzük ahhoz hogy igazán fájó felébredéstől eljutunk odáig, hogy energiadúsan kilépünk otthonunkból sokkal több időre lenne szükség, mint amennyi rendelkezésre áll. Alapvetően szeretnénk minél tovább az ágyban maradni, de úgy hogy ne kelljen a munkába érkezéskor lapítani, hogy észrevételezik-e ma hogy ismét késtem.

Mindez igen rövidre szabja a reggeli felkészülésre rendelkezésre álló időt. A következő tippek alkalmazásával a reggeli felkészülési idő egészen minimális szorítható, sőt segítségükkel nemcsak tovább maradhatunk az ágyban, hanem az egész napunk egészségesebb energikusabb lesz.

1. Készüljünk fel az időjárásból hétvégén.

Hétvégén nézzük át az időjárást az egész hétre. Így nem kell mindennap bajlódni azzal milyen ruhát készítsünk elő este, hiszen tudni fogjuk, hogy például keddtől hideg esősre fordul az idő.

2. Készítsük elő ruháinkat az előző este.

Jelentős percek takaríthatók meg reggel, ha nem kell gondolkozni, melyik inget, dresszt vegyük fel, hanem csak villámgyorsan belebújunk a kikészített ruhába. Ezért előző este válasszuk és készítsük ki a másnapra szánt ruhát. Legjobb ha a másnapi ruháinkat egy előre erre a célra elkülönített "másnapi ruhák" fogason tároljuk.
Profik a ruháikat akár egész hétre előkészíthetik a hétvégén, külön fogasokon tárolva az egyes napi ruhákat. Pl. hétfő fogas, kedd fogas, így még az esti előkészület is megspórolható.

3. Esti zuhanyzás.

Reggeli helyett válasszuk az esti zuhanyzást, hajmosást, férfiaknál borotválkozást. Így a reggeli fürdőszobai felkészülés (frizura, stb.) sokkal rövidebb ideig tart.
Ha ragaszkodunk a reggeli zuhanyzáshoz, akkor zuhanyt válasszunk a fürdés helyett hiszen sokkal gyorsabb. Mossunk fogat továbbá a zuhanyzás alatt.

4. Készítsük elő a kávét este.

Ha este előkészítjük a kávégépet (vagyis kávét és vizet teszünk bele), úgy hogy reggel csak meg kelljen nyomni, szinten fontos percek takaríthatóak meg. A kávé a készülődés alatt szépen lefő.

5. Reggeli gyorsítása.

A: Este készítsük elő a reggelit vagy esetleg a szendvicset amit magunkkal akarunk vinni. 

B. A reggelire vagy napközbenre való szendvicseket több napra is előkészíthetjük az egész családnak így a reggeli és a gyerekeknek az iskolába való szendvics azonnal reggel rendelkezésre áll. Hét nagy részére előkészíthetőek akár a szendvicsek vasárnap este - persze ilyenkor az összetevőket körültekintően kell összeválogatni.

C. A reggelinek egy még gyorsabb és ráadásul egészségesebb módja, ha este shake-et (smoothie-t) készítünk elő. Belevágunk a turmixba néhány ízlés szerinti gyümölcsöt és a turmixot betesszük a hűtőbe. Reggel az előkészített gyümölcsre tejet öntünk, összeturmixoljuk az egészet és megisszuk. Így a reggeli 1-2 perc alatt megvan és ráadásul finom, tápláló és egészséges is.

D. Ha száraz reggelit fogyasztunk (pl. müzli), akkor azt kisebb adagokra, kis zacskóban kiporciózva az egész heti reggelit előkészíthetjük a hétvégén az egész családnak. Így reggel csak előveszünk mindenki részére egy előkészített zacskót, tejet öntünk rá és kész az egészséges reggeli. Így még este sem kell az előkészülettel bajlódni.

6. Készítsük össze este a táskánkat is.

Menetkész állapotra készítsük elő a táskánkat előző nap este. Beleteszünk minden dolgot amire másnap szükségünk lesz, úgy hogy gondolkodás nélkül fel kelljen csak vennünk a helyéről induláskor. Ez szintén néhány perc megtakarítást jelent nem kell keresgéléssel, pakolással tölteni időt.

7. Vasalás helyett ránckisimítás.

Léteznek profi ránckisimító spray-k. Ez úgy működik, hogy rá kell permetezni a ruhára egy keveset, meghúzkodni a ruha széleit és hagyni pár percet száradni. Minden ránc eltűnik. (angolul: wrinkle release spray). Néhány permet a ruhára, majd amíg az szárad addig a fürdőszobai feladatokat pont el tudjuk végezni. Vasalás nélkül van "frissen vasalt" hatású ruhánk.
Vasalást könnyítő szintén a gőzölő. Ez azonnal működőképes, nem kell a felmelegedésre várni, továbbá a fogason lévő ruhán egyből a ráncon tudjuk alkalmazni a gőzölést.

8. Legyen a fürdőszobában kétoldalú ragasztószalagunk.

Amennyiben az este vagy hétvégén kiválasztott ruhadarabbal hirtelen reggel valamilyen olyan probléma támadna, ami a belső oldalon keletkezik, vagyis eltüntethető, akkor nagyon jól tud jönni a 2 oldalú ragasztócsíkocska. A problémát aznapra megoldja, nem kell új ruhaválasztással veszíteni értékes perceket, a probléma megoldásával pedig ráérünk később foglalkozni.

9. Reggeli készülő zene.

Válogassunk össze egy három zeneszámból álló listát a reggeli készülődésre, ezt tegyük fel a telefonunkra és állítsuk be az ébresztőt hozzákapcsolódóan. Ezt használjuk elsősorban időzítésre, de a hangulati, felébresztő hatása sem utolsó. Az első szám az aminek a végére fel kell kelni, ha előbb felkelünk átugrunk (átnyomjuk) a másodikra. A második szám alatt kell megtörténjen a fürdőszobai művelet és a felöltözés. Szintén ha előbb végzünk átugorhatunk a harmadik számra, ami a reggelire fordítható időmennyiséget tartalmazza.

Így pontosan tudjuk mennyi időnk van még hátra és pontosan kontrollálható a teljes reggeli felkészülési idő.

10. Felébredés után azonnal víz.

Amennyiben a felébredés után azonnal egy nagy pohár vizet megiszunk, az azonnal némi energiával látja el szervezetünket, ami által gyorsabb lesz az ébredés és a felkészülés.

11. Alvás a kondicuccban.

Amennyiben reggel tornára, fitnesszre bármilyen sportprogramra megyünk munka előtt, nyugodtan aludjunk a kondiruhában (nem használtban nyilván). A tornaruha igen kényelmes ruha vagyis az alváshoz is tökéletes, és így reggel egyáltalán nem kell az öltözködéssel foglalkozni.

12. Kulcs.

A lakáskulcsot tegyük mindig rá azokra a dolgokra, amiket semmiképpen nem szeretnénk otthon felejteni. Pl a táskára vagy bármilyen olyan dologra, amit magunkkal szeretnénk vinni másnap a munkába.

13. Használj alvás kalkulátort.

Viccesen hangzik, de léteznek okos-telefonokra ingyenes programok, amelyek megmondják mikor kell lefeküdnöd ahhoz, hogy egy konkrét időpontban kipihenten ébredj. Persze ez a művelet, manuálisan is igen könnyen kiszámolható, de az eredmény, vagyis hogy mikor kell(ene) lefeküdni egy programtól meggyőzőbbnek hangzik.

14. Piperepolc a bejáratnál.

Alkalmazzunk egy kisebb pipererészleget a bejáratnál. Kicsi kosárban vagy falra rögzített tartóban legyen néhány alapvető fürdőszobai eszközünk: fésű, krém, smink alapeszközök. Így ha elindulás előtt közvetlenül a bejárati tükörnél észreveszünk valami 'hibát' a megjelenésünkön, akkor ezek többsége helyben másodpercek alatt 'kijavítható' nem kell a fürdőszobáig visszarohangálni.


Amennyiben valakinek hasznos tapasztalata, tippjei vannak a témában várjuk megosztásra!
További időmegtakarítási tippek itt: CleverSavers tippek

No comments:

Post a Comment