Tuesday, April 15, 2014

Energiatakarékosság - 1. Fűtés


Fűtés. Egy magyar vagy hozzánk hasonló éghajlatú háztartás a legtöbb energiát a fűtésre használja fel, így a rezsiköltségeinek a legnagyobb részét is a fűtési energia költsége jelenti.

Érdekes (sajnálatos) módon a hatékony fűtésre a háztartások kevesebb mint 10% fordít figyelmet. A fűtés hatékonysága több módon jelentősen növelhető beruházás nélkül is, illetve óriási hatékonyság növekedés érhető el kisebb nagyobb beruházásokkal. Lásd erről még itt, itt és itt.

Jelen írásunkban nézzük azokat a megoldásokat, amivel a fűtés hatékonysága jelentősen növelhető: mentsük el télre!


I. Hatékonyságnövelés beruházás nélkül

1. Óvatos szellőztetés.
A meleg levegő 19%-a a falakon keresztül, 18%-a az ablakokon át, és 17%-a a szellőztetés útján jut a szabadba. Óvatosan bánjunk télen a szellőztetéssel.

2. Hidegebb lakás hatékonyabb és egészségesebb is.
A termosztát 1 Celsius-fokkal való letekerése, vagyis a szobahőmérséklet 1 fokkal való csökkenése kb. 6%-os energia-megtakarítást eredményez. Azokban a lakásokban, ahol az egyes helyiségekben külön szabályozhatók a radiátorok, további takarékosságot érhetünk el, ha optimalizáljuk a szoba hőmérsékletét. A háló 15-18 fokos hőmérsékletét sem érezzük kevésnek, ha takarót használunk. Felesleges energiapazarlás a hálószobában 23-25 fokot tartani, és takaró nélkül aludni.

3. Hőmérséklet szabályozás.
 
Termosztáttal életmódunkhoz tudjuk igazítani a lakás hőmérsékletét, ha szabályozható termosztátot szereltetünk be. Az új készülékek már programozhatók, segítségükkel a fűtési időket és hőmérsékleteket automatikusan tudjuk állítani. Ha abba a helyiségbe szereltetjük be a termosztátot, amelyikben a legtöbbet tartózkodunk, gondoljunk bele, mekkora energiatakarékosságot érhetünk el, ha 5-6 fokkal alacsonyabbra állítjuk a hőfokot, ha nem tartózkodunk otthon.

4. Tükörfólia alkalmazása.
Ha a falra szerelt radiátor mögé alufóliát helyezünk, a fűtésszámlát 5-6%-kal tudjuk csökkenteni, hiszen a fólia hővisszaverő rétegként működik, és így kevesebb hőt nyel el a fal. A radiátor mögötti fólia beszerzése ráadásul csekély mértékű beruházást igényel, s kényelem szempontjából is előnyös, ezt ugyanis egyszer kell gondosan elhelyezni a fűtőtest mögé, s ebben az esetben úgy takaríthatunk meg évente többezer forintot, hogy egyáltalán nem figyelünk oda rá, plusz energiát nem vesz el a hétköznapokból.

5. Sötétítő függöny használata. 
Célszerű sötét színű, vastag anyagból készült sötétítő függönyt választani, ugyanis jelentős mennyiségű meleg kiszökését gátolhatjuk meg! Fontos tudnivaló, hogy a sötétítő függöny semmiképp se érjen a radiátor felső szintje alá, ugyanis a meleg levegővel így a függöny és az ablak közötti 10-15 cm-es sávot fűtjük!

6. Konyhában ne fűtsünk főzéskor.
A konyhában a főzéskor keletkező hő bőven elegendő meleget ad, nem szükséges mellette a fűtésnek is mennie. Ha állítható a konyhai radiátor, a főzéskor nyugodtan lekapcsolhatjuk.

7. Vigyázzunk a magas páratartalomra.
A magas páratartalom jelentősen növelheti a fűtési költségeket. Erről részletesen olvashatsz itt.


II. Hatékonyságnövelés beruházással

8. Mennyezetfűtés alkalmazása.
A mennyezetfűtésről részletesen olvashatsz itt.

9. Magyar találmány a fűtésszámla csökkentésére.
Részletesen olvashatsz az igen ötletes találmányról itt.

10. Hőszigetelés.
Hőszigetelésről részletesen olvashatsz itt.

11. Tűzifa fűtés.
Ha megoldható, a tűzifa fűtés is jelentős költség-hatékonyságot eredményez. Részletesen olvashatsz róla itt.

12. Napkollektor.
Napkollektor szintén jelentősen csökkentheti a fűtési költségeket, azonban jelentős beruházást igényel. Hogy megéri-e a beruházás nézz utána itt.


Forrás: www.termekkosar.hu, NFH

No comments:

Post a Comment