Monday, April 28, 2014

Kelet-Ázsia felderítése

Távol keletre és Délkelet-Ázsiába eljutni régen sem tartozott a legdrágább utak közé, napjainkban viszont olcsóbb mint valaha. Érdekes módon a légvonalban közelebbi afrikai vagy dél-amerikai desztinációkhoz képest a távol keletre sokkal olcsóbban lehet elrepülni. Egyes távol keleti célpontok, távolabb vannak mint a legtöbb Egyesült Államokbeli célállomás a repülőjegy oda mégis olcsóbb. A hotelek is kedvező árúak. Továbbá egy kiváló és igen olcsó módszer lehet (Dél) Kelet-Ázsia felderítésére, ha igénybe vesszük az ázsiai "Ryanair", az AirAsia szolgáltatásait.

Az úti-beszámolót elkészítik mások, nézzünk most néhány hatékony tanácsot, amivel több helyre el lehet jutni, jobb színvonalon és kevesebb pénzből.

Mikor utazzak?

Kína. Óriási ország, szinte kontinens, sokféle éghajlati övvel, mégis néhány általános tanács: Kína tavasszal lehet a legideálisabb célpont.  Télen északon túl hideg lehet és a városokban is ekkor a legszmogosabb a levegő. Nyár pont fordítva, túl forró és párás lehet a déli városokban. Ősszel pedig előfordulhatnak tájfunok a keleti partvidéken. A nemzeti ünnepeket érdemes elkerülni, a nagyvárosok enélkül is elég zsúfoltak.

Thaiföld. A legjobb november és február között, ekkor kevesebb a csapadék és nincs túl nagy forróság. A déli országrészbe március és május között, északra november közepétől kora decemberig érdemes menni, esetleg februárban, amikor újra kezd felmelegedni az idő. A fő turistaszezon a december és az augusztus, a legkevésbé zsúfoltak a nyaralóhelyek májusban, júniusban és szeptemberben.

Malayzia. Ha a keleti partra utazunk, jobb ha elkerüljük a november és január közötti esőzéseket. Egyébként pedig egész évben napos, meleg, párás időre kell felkészülnünk. Egész évben meleg és párás a levegő. A hőmérséklet általában 20 és 30°C között van, a páratartalom pedig 90%-os. A monszun hatása igazán csak a félsziget keleti részén érezhető, itt van igazi esős évszak, de ekkor az eső csupán rövid időre töri meg a napsütést, a futó záporok a jellemzőek.

Teljesen mindegy, hogy mikor utazunk, hiszen minden nap esik az eső. Az utazást inkább az ünnepekhez kössük, ha a gasztronómia érdekel minket, akkor a júliusi Ételfesztiválra menjünk. Ekkor tartják a remek vásárlási lehetőségeket kínáló Nagy Kiárusítást is. A hőmérséklet Szingapúrban, egész évben nagyon magas, még éjjel sem süllyed 20 °C alá, napközben pedig állandóan 30 °C fölött van. Mivel az egyenlítőn fekszik, óriási a páratartalom. A legtöbb csapadék novembertől januárig esik, de a legszárazabb hónapokban is rengeteg csapadék hullik.

Bali. Az egész év folyamán 20C és 33C közötti hőmérséklettel számolhatunk. Decembertől márciusig a nyugati monszun esőzéseket hozhat, a páratartalom is magasabb, de a nappalok általában naposak, az eső este érkezik, és inkább záporként, gyorsan leesik. Júniustól szeptemberig a páratartalom alacsonyabb, és egészen hűvös lehet esténként. Az évnek ebben a szakaszában alig-alig találkozhatnak esővel a partvidékeken. Még ha Bali legtöbb részén esik is, akkor is élvezheti a napsütést Bukit napsütötte dombján, ami Jimbaran strandjának déli részén található.

Ausztrália. Ausztrália a déli féltekén található, így amikor nálunk tél van, ott akkor tombol a nyár. Az időjárás ugyan egész évben melegebb, mint az európai időjárás, de a legmelegebb hónapok a december és a január. Körutazásra, városnézésre a tavaszi és őszi hónapok a legalkalmasabbak. Az ország északi része a trópusi övezethez tartozik, novembertől márciusig lehet számítani rövid, ám annál hevesebb záporokra, monszunszerű esőzésekre.

Repülőutak Keletre

Délkelet-Ázsia vagy a Távolkelet felderítéséhez először el kell jutnunk valamelyik távol keleti célállomásra. Ehhez érdemes egy nagyvárost választani, ahol jó a járat-összeköttetés egyéb célpontokkal, például Peking, Sanghai, Hong Kong, Bangkok, Kuala Lumpur, stb. A legjobb belépési pontoknak a következő városok mutatkoznak a régióba: (a) Kulala Lumpur - az AirAsia központja, innen nagyon jó járatok vannak Kínától Ausztráliáig mindenhova a régióban; (b) Hong Kong - viszonylag olcsóbban el lehet ide jutni Európából, mivel nagyon forgalmas és népszerű célpont; (c) Bangkok - szintén olcsó célpont, jó repülőkapcsolatokkal, Thaiföld felderítéséhez ideális; (d) Peking - szintén viszonylag kedvező áron lehet eljutni, de a Kínán kívüli összeköttetései nem a legjobbak. 

Egy jól kiválasztott időpontban a repülőjegyet 150-160.000 forint körül meg lehet úszni oda-vissza illetékkel együtt. Ehhez előre kell tervezni, jól szezont választani, elkerülni a csúcsidőket, szóval időzíteni és keresni kell. Ez az ár egyébként talán olcsóbb is, mint a 10 évvel ezelőtti repülőjegy ár, ugyanerre a vonalra, tehát reálértéken szinte féláron el lehet ma jutni Délkelet-Ázsiába mint 10 évvel ezelőtt.

Szállások

Teljesen felesleges utazási irodával foglaltatni szállást, hiszen magunk is megtehetjük és szinte minden esetben olcsóbban, hiszen nem kell az iroda részére a jutalékot megfizetnünk, a szálláshelyek pedig az interneten éppen eléggé reklámozzák az akcióikat. Hasznos módszer ha egy nagyobb szálláskereső oldal segítségét vesszük igénybe (pl. booking.com, tripadvisor.com, stb.) átnézzük a kínálatot.

Mire figyeljünk a szállás választásnál?
  • Ha megtehetjük ne keressünk 4*-osnál 'rosszabb' besorolású szállásokat. Ettől a kategóriától kezdve van egy minőségi ugrás lefelé, ami egy viszonylagos kényelemhez szokott európai utazónak egyszerűen nem éri meg, mert a minőség jelentősen romlik. Ha nem férünk bele a budge-be rövidítsük le a nyaralást inkább 1-1 nappal. 
  • Ugyanígy vigyázzunk az 5*-os vagy jobb szállásokkal. Lehet hogy valóban szép és akár olcsó is egy felső kategóriás szállás, de nem feltétlenül éri meg a felár a szállásért, ráadásul készüljünk fel, hogy egy nagyon drága szobaárú szállodában nemcsak a szoba, hanem a szolgáltatások is arányosan, vagyis akár lényegesen drágábbak.
  • Figyeljünk a jó közlekedési összeköttetésre: repülő vagy autóhálózat kapcsolatokra.
  • Mindig nézzük meg a fotókat, a hotelről, elsősorban a recepció-, a szobák-, a wellness részlegről készített fotó legbeszédesebb. A kép által formált eredményt "gyengítsük le"  20-30%-kal, és akkor megkapjuk azt amire reálisan számíthatunk. A 20-30% levonása után általában a fotók alapján jó kép alkotható a hotel színvonaláról.
  • Talán legfontosabb: mindig olvassuk el a kiválasztani készült szállásról más utazók véleményét. Ez a nagyobb utazási portálokon (pl. tripadvisor.com, booking.com) széles körben elérhető. A kritikákat kezeljük súlyuknál jelentősebben: ha már néhány lehúzó kritikát megfogalmaztak a vendégek a szállásról az nagyon nem jó jel - ekkor az adott szállást érdemes hanyagolni, akkor is ha jó árú (nem véletlenül akcióznak). A tényleg jó szállásoknál ritka a reális kritika.
  • Érdemes meglátogatni a kiválasztandó hotel honlapját is, hátha ott még kedvezőbb ajánlat vár ránk.
  • Ha gyakrabban utazunk, érdemes lehet megfontolni, hogy kitartani egy adott brand mellett (Novotel, Marriott, stb.), a pontgyűjtési akciók miatt elég könnyen összegyűlhetnek ingyen éjszakák.
AirAsia

Kiváló desztinációlistával rendelkezik. Kuala Lumpurból felderíthetőek például Kína, Japán, Ausztrális, Thaiföld, Indonézia fő városai, de sok járat van Taiwan-ra, Vietnamba, Fülöp szigetekre, Kamdodzsába, Indiába, Maldiv szigetekre sőt Szaud Arábiába is. Egyes kisebb központok szintén kiváló összeköttetéssel rendelkeznek, pl. Bangkok és Hongkong.

Az árak kedvezőek. Csak néhány példa
Hong Kong - Kuala Lumpur (4 órás út) ~20.000 forint
Bangkok - Kuala Lumpur (2 órás út) ~ 12.000 forint
Hong Kong - Sydney (12 órás út) ~ 88.000 forint
Hong Kong - Phuket (2 órás út) ~ 15.000 forint

Bár az árak igen kedvezőek, fel kell készülnünk a fapadosokon szokásos trükökkre és kényelmetlenségekre: szigorúan betartatott csomag-policy, minimális kényelmi funkciók, és helyi sajátosság az átlagos ázsiai méretű emberekre szabott európai fapadosokhoz képest is szűk helyek. Gyakori panasz az alacsony higiéniai színvonal is sajnos.

Nem sorrendben megemlítve 10 kiemelkedő nevezetesség amiket mindenképpen érdemes megnézni (könnyen lehetne 100 is):

1. Angkor , Kambodzsa,
2. Bali, Indonézia,
3. Tokio, Fuji hegy, Japán
4. Batu cave, Malayzia,
5. Floating market, Thaiföld,
6. Ayutthaya, Thaiföld,
7. Viktoria csúcs, Hong Kong,
8. Petronas tornyok, Malayzia,
9. Belváros, Macau,
10. Peking, Kína

No comments:

Post a Comment