Wednesday, April 16, 2014

Energiatakarékosság - 2. Hűtés

Hűtés. A hűtőgép egy átlagos családnál a világítás után a legnagyobb áramfogyasztó eszköz, ráadásul a hűtőgép folyamatosan működik. Hatékony hűtő-használattal jelentős áram-megtakarítás érhető el.

Szerencsére hűtővel sokféleképpen lehet hatékonyságot javítani, a fogyasztás ugyanis nagymértékben függ a hűtő nagyságától, elhelyezkedésétől, szigetelésétől, kihasználtságától, úgy általában a használat módjától, az energiaosztályba való besorolása mellett.

Egy középkategóriájú hűtő átlagos ára 80 ezer forint, élettartama pedig minimum 10 év, ezért a hűtő megvásárlása hosszútávú befektetésnek minősül. Fontos kérdés, hogy egy drágább készülék megtérül-e, és ha igen, mikor. Könnyen kiderülhet, hogy egy magasabb árú, de energiatakarékos hűtőgép a készülék üzemeltetési költségeit is figyelembe véve hosszú távon kevesebbe kerül, mint a hasonló kivitelű, olcsóbb, de nagyobb energiafogyasztású típus.

Az Európai Unióban az "A" energiaosztályú készülékek piaci részesedésének gyors növekedése miatt az "A" osztályon belül megjelent az "A+" és az "A++" megjelölés, melyek között az "A++" az elérhető leghatékonyabb energiafelhasználású terméket jelöli. Ezek átmeneti jelölések arra az időszakra, amíg meg nem történik az energiafogyasztás címkézési rendszerének teljes felülvizsgálata.

1. Hűtő megfelelő mérete.
Mindig akkora hűtőszekrényt válasszunk, amekkora a háztartásunk igényeinek megfelel. Többszemélyes háztartás esetén felnőttként 60 literes térfogattal számolhatunk. Ha túlságosan nagy hűtőt veszünk, akkor jó eséllyel vagy üresen fog kongani, vagy teletömjük felesleges, soha fel nem használt élelmiszerekkel. Egyik megoldás sem kézenfekvő.

2. Hűtő elhelyezkedése.
Kérdés megválaszolásakor arra kell gondolni, hogy a hűtőgép jól szellőző helyen legyen, főleg a hátoldala. Manapság egyre nagyobb divat a hűtőt is beépíteni a konyhaszekrénybe. Egy kisebb lakásban könnyen előfordulhat, hogy a konyha kis mérete miatt a hűtő és a tűzhely egymás mellé kerül. Fontos, hogy a hűtő a lakás lehetőleg (leg)hidegebb pontjára kerüljön hiszen így kevésbé melegedik a környezetétől. 1 fokkal nagyobb hűtési igény 5%-kal több energiafogyasztást igényel - részletek: itt.

3. Kevés ajtó nyitogatás.
Minél több levegő kerül a hűtőszekrénybe, annál több energiát használ fel a gép lehűtéséhez. Ne feledjük, itt is érvényes az aranyigazság, 1 Celsius-fok változás 5-6% energia-megtakarítást jelent.

4. Hatékony ajtó szigetelés.
Hűtő esetében egy papírdarabra rácsukjuk az ajtót, és ha könnyen ki lehet húzni, ideje kicserélni a szigetelést. A csere költsége elenyésző a rossz hőszigetelésből adódó energiaveszteséghez képest.

5. Fagyasztót csak szükség esetén.
A fagyasztószekrény esetén 100 liter kihasználatlan terület egy év alatt 200 kWh feleslegesen elpazarolt energiát jelent.

6. Leolvasztás.
Ha a jégréteg vastagsága eléri az 1 cm-t, olvasszuk le, majd glicerinnel töröljük át a belső felületet, ami csökkenti a dérképződést. Egyre inkább terjednek a No-frost készülékek, mely hűtőknek az az előnye társaikkal szemben, hogy nem kell őket leolvasztani, mert nem képződik dér a fagyasztótérben. Azt kevesen tudják viszont, hogy ezek a csodahűtők nem csak drágábbak, de akár 30-40%-kal több áramot fogyasztanak!

7. Energiahatékony készülék vásárlása.
Vásárlás előtt érdemes megbizonyosodni a kiszemelt típus energiahatékonyságáról, melyről a legmegbízhatóbban az energiacímkén található adatok tájékoztatnak. Mindig akkora hűtőszekrényt válasszunk, amekkora a háztartásunk igényeinek megfelel!
8. Meleg ételt ne tegyünk bele.
Meleg ételt semmiképp se tegyünk bele! Nemcsak mert energiapazarlás, hanem mert a hűtő élettartamának rohamos csökkenéséhez vezet. Az ételeket soha ne fedél nélkül tegyük a hűtőbe, a fedél nélkül párolgó meleg ételtől jobban jegesedig a hűtőfelület, a jégréteg rontja a hűtő hatásfokát, és akár 30%-kal is megnövelheti a hűtő energiafogyasztását!

9. Hőmérséklet beállítás.
Gondosan állítsuk be a hőmérsékleteket! Az élelmiszerek tárolásához elegendő hűtőben a +5 fok, fagyasztóban a -18 fok. Időnként ellenőrizzük a szigetelőanyag állapotát is.


Forrás: www.termekkosar.hu, NFH

No comments:

Post a Comment