Saturday, April 12, 2014

Stressz teszt

Egy adott helyzetre (stresszhelyzetre) adott válaszreakciót küzdelmi/menekülési ösztönnek nevezhetjük. Manapság a stresszt okozó élethelyzetek ritkán jelentenek közvetlen életveszélyt, szervezetünk mégis úgy reagál, mintha az ténylegesen fennállna, akár valódi, akár képzelt vészhelyzetről legyen szó. 

Előidézheti a közlekedési eszközök zsúfoltsága, a forgalom lármája, a szomszédból áradó hangos zene, a folyton zajos családi környezet, az állandó munkahelyi zúgás, hangzavar, stb.

Az ilyen zavaró körülmények túlterhelik az idegrendszert, nyugtalanságot, türelmetlenséget, sőt szorongást, súlyos esetben depressziót válthatnak ki. A stresszérzésnek egy másik változata inkább lelki, és nem pusztán idegi reflexen alapszik. Egy-egy élethelyzet feszültséget idézhet elő. 

A szenvedő alany úgy érzi, állandó nyomás alatt van, nem tud megfelelni a vele szemben támasztott követelményeknek, vagy ehhez teljes eszköztárát, energiáját, koncentrálóképességét mozgósítania kell.

A túlzott munkahelyi feszültség több időskori betegséget jelent a finn kutatók szerint, akik kórházi tartózkodással hozták összefüggésbe az ilyen jellegű megerőltetést. A mentális megerőltetés forrásai például a szűk határidők, a magas elvárások illetve a kiszolgáltatottság érzése lehetnek. Ennek fizikai párja verejtékezéssel, fulladással és izomlázzal jár.

I. Stressz teszt

Hogy megtudd stresszes vagy-e, stresszes-e a munkád töltsd ki a lenti tesztet. 

Teszt - 1. rész.

Igen válasz: 2 pont, Nem válasz: 0 pont
1. Gondolsz a munkádra otthon?
2. Probléma a munkahelyeden a zaj?
3. Rugalmas munkaidőben dolgozol?
4. Sokat túlórázol?
5. Nagy mennyiségű a napi munka?
6. Történt az elmúlt időszakban tragédia?
7. Átalakult a szervezeti struktúra az elmúlt időszakban?
8. Nagy a szakmai nyomás a munkahelyeden?
9. Nem tisztázottak a felelősségi körök a munkahelyeden?
10. Voltál depressziós az elmúlt hónapban?
11. Általában stresszes a munkahelyed?
12. Negatív hatással van Rád a stressz?

Teszt - 2. rész

Igen válasz: 3 pont, Nem válasz: 0 pont

Előfordult-e, jellemző-e Rád...
1. Belső remegés; 2. Fejfájás; 3. Belső fájdalom; 4. Mellkasi égő érzés; 5. Félelem a tömegközlekedési eszközön; 6. Ok nélküli ijedtség; 7. Viszketés, szívdobogás; 8. Koncentrálási nehézség; 9. Fáradtság; 10. Látászavar; 11. Székrekedés; 12. Hasmenés; 13. Gyötrő gondolatok; 14. Izzadás; 15. Hányinger; 16. Egyedüllétkor félelem; 17. Izomfeszülés; 18. Fogékonyság fertőzésekre; 19. Szédülés

Teszt - Értékelés

0-9
Stressz szint még a jól kezelhető tartományban van.

10-17
Magas stressz-szint, kóros következményekkel.

18-
Nagyon magas stressz-szint! Ez kifejezetten kóros következményekkel járhat!

II. Stresszkezelő tanácsok.

1. Az első lépés a stressz legyőzésére a józan mérlegelés. Tudnunk kell, mi okozza a feszültséget, mit kell megváltoztatni az életvitelünkben ahhoz, hogy ezt csökkentsük.

2. Hasznos, ha a napi programunkba beiktatunk valamilyen testmozgást, sportot, mivel a combot, a karizmokat dolgoztató tornagyakorlatok serkentik az "örömhormon-termelést", ezért javulhat a hangulatunk. 

3. A tudatos légzés is sokat segíthet. Ősi, még az állatvilágból magunkkal hozott reflex ugyanis, hogy vészhelyzetben a szervezetünk átáll a felszínes légzésre. Az idegesség, fáradtság, feszültség egyik biztos jele, ha felszínesen, kapkodva vesszük a levegőt. A tudatos légzés könnyen megtanulható, automatikusan csökkenti a stresszhormonok szintjét a szervezetünkben, mérsékli a szívverések gyakoriságát és csökkenti a vérnyomást.

4. Relaxációnak nevezzük azokat az eljárásokat, amelyek a testi-lelki egyensúly kialakítását segítik elő. Az izomtónus szabályozásában, áthangolásában játszik szerepet, ami feszültséget old, és nyugalmat teremt. Ide tartozik az autogén tréning, amely hat különféle gyakorlatot tartalmaz: nehézségérzést, melegérzést, szív-, légzés-, napfonat-, homlokhűvösség gyakorlatokat.

5. A jutalom - a feladat elvégzésének elismerése - a stressz kezelésének fontos összetevője. Előnyös élettani hatása, hogy endorfinok szabadulnak fel: ezek a hormonok csillapítják a fájdalmat és elősegítik, hogy jól érezzük magunkat, vagyis csökkentik a stresszt. Bármilyen tevékenység lehet jutalom, ami örömet okoz vagy mosolyra fakaszt, és nem szükséges, hogy sok pénzbe kerüljön.


Forrás: www.hazipatika.com

No comments:

Post a Comment