Friday, April 25, 2014

Energiatakarékosság - 4. Konyha

Energiatakarékos megoldások sorozatunkban, nézzünk néhány olyan konyhai megoldást, amivel a konyhai energiafogyasztásunk jelentősen csökkenthető. Konyhai energiamegtakarításról egyébként bővebben olvashatsz még itt.

1. Elektromos sütő - 10 perc minusz
A háztartások nagy részében a gáztűzhelyt felváltotta a villanytűzhely, mely sok energiát fogyaszt ugyan, de az energiafelvétellel tudunk takarékoskodni sütés-főzés közben is. Ha az étel sütési ideje több mint 40 perc, nem kell megvárnia, míg az étel teljesen elkészül. Zárja le kb. 10 perccel korábban a tűzhelyet, a maradék hő így is készre süti a fogást!


2. Sütő - előmelegítés nélkül
A sütő előmelegítésére legtöbbször nincs szükség. Ez különösen az újabb modellekre, és a hő-légkeveréses sütőkre igaz. A sütemények, sült húsok és felfújtak akkor is tökéletesen sikerülnek, ha a még hideg sütőtérbe helyezi be őket, és ezzel akár 20% energiát is megspórolhat. Az előmelegítés csak ritkán, például kenyérsütésnél, vagy kelt tészták sütésénél szükséges.

3. Sütő - több fogást egyszerre
Még nem szoktunk hozzá teljesen a villanytűzhely adta előnyökhöz. Berögződés, hogy mindig a sütőtér közepén tudunk csak szépen sült húsokat és remek süteményeket sütni. Az új, s leginkább a légkeveréses sütőknél ez már nem így van. A légkeverés lényege épp az, hogy a levegőt forgatva, a hőt kiegyenlítve süti az ételeket, így egyszerre több szinten is készülhetnek a fogások, egységnyi idő- és energiafelhasználás mellett.

4. Sütő - csak nagy mennyiséghez
A sütőt csak nagyobb mennyiségek sütéséhez használja, és készítsen el párhuzamosan akár több fogást is. A hőkihasználás így a leggazdaságosabb.

Néhány szelet kenyér megpirításához, melegszendvics készítéséhez, vagy néhány kolbász grillezéséhez gazdaságtalan bekapcsolni a tűzhelyet. A tűzhellyel akár három- vagy négyszeres energiát is elhasználhat, szemben a kenyérpirító vagy minigrill alkalmazásával.

5. Használj órát
Sütéshez ha órát használsz pontosan tudod mikor kell lekapcsolni a melegítést, ezáltal energiát tudsz megtakarítani.

6. Elektromos vízmelegítő 
Bizonyos adott célra kifejlesztett elektromos eszközök lényegesen kevesebb energiát fogyasztanak adott célra, mint a "hagyományos" eszköz. Például az elektromos vízmelegítő maximum 5 perc alatt felforral 2 liter vizet, míg ez a gáztűzhelyen több időbe és sokkal több energiába kerül.

7. Mosogatógép - egyszerűbb, hatékonyabb.
Hatékony mosogatógép használatról olvashatsz többet itt.

8. Főzés - kevés vízben
Főzni kevés vízben is kiválóan lehet. Négy adag burgonyát például tökéletesen megfőzhet egy csésze vízzel. A zöldségek kevés vízzel történő párolása során még a vitaminokat is megmentheti.

9. A takarékos kukta
Jusson eszébe újra a szinte már teljesen elfeledett kukta! Ha kuktában főz, áramfelhasználásnak akár 40%-át, míg az időráfordításnak akár 30%-át is megtakaríthatja.

10. Mikrohullámú sütő vagy villanytűzhely?
A céltól függ! Az ételek felmelegítésére, illetve 400 gramm alatti, kis mennyiségek párolására a mikrohullámú készülék a legtakarékosabb megoldás, a tűzhelynél lényegesen kedvezőbb energiafelhasználással.

A mikrohullámú készülékek legáltalánosabb felhasználási célja a melegítés és a mirelit ételek kiolvasztása, de tudnia kell, hogy utóbbi bár praktikus, de korántsem energiatakarékos eljárás. A mélyhűtött élelmiszerek kiolvasztásának legokosabb módja, ha időben kiveszi azokat a mélyhűtőből és a hűtőszekrényben lassan, fokozatosan hagyja kiolvadni.

11. Párolás mikróban
A párolási időt csökkentheti, ha az ételeket egyenletesen osztja el az edényben. A mikrohullámok csak 3-6 cm mélyen jutnak be az ételbe, ezért ha megoldható, párolás-melegítés közben néhányszor keverje át az ételt.

12. Mikrózáshoz is elkél a fedő
Melegítésnél takarja le a tányért egy mikrohullámú készülékhez használható fedővel, főzésnél pedig használja a mikrózható edény fedőjét. így nem vész el a hő.

13. Tűzhely - fazekat a főzőlaphoz
Figyeljen arra, hogy a főzőlap átmérőjéhez illeszkedő méretű fazekat, és ahhoz teljesen passzoló méretű fedőt válasszon. Ez biztosítja a legoptimálisabb hőátadást. Ha az edény túl kicsi, értelmetlenül vész el a hő és az energia, ha viszont túl nagy, értelemszerűen tovább tart az étel elkészítése.

14. Tűzhely - fedőt a fazékra
A fazekakhoz jól illeszkedő, jól záródó fedőt használjon! Így a hő a fazékban marad, míg a ferdén a fazékra helyezett fedő akár meg is háromszorozhatja az étel elkészítéséhez szükséges áramfelhasználást.

15. Főzés - kevesebb fedőemelgetés
Próbáljon minél ritkábban belekukkantani a fazékba, illetve minél kevesebbszer kinyitni a sütő ajtaját, mert a túlzott kíváncsiság aránytalanul sok energia elpazarlásával jár.

16. Hűtés ingyen
Részletesen elolvashatod itt.

17. Vásárláskor figyeld az energiafogyasztást.
Amennyiben háztartási gép vásárlását tervezed mindenképpen nézd meg az eszköz fogyasztását és az energiacímkét. Bizonyos esetekben háztartási gép cseréje is indokolt lehet.


Forrás: www.termekkosar.hu, NFH

No comments:

Post a Comment